Доступність посилання

ТОП новини

Одеський адмінсуд підіграє сепаратистам?


Вікторія Сибір

Одеса – Громадські активісти пікетували будівлю Одеського окружного адміністративного суду, вимагаючи зустрічі із головою суду. Насамперед одеситів цікавило, чому суд не задовольнив позов міськради щодо заборони недільного мітингу сепаратистів, попри попередження про можливу небезпеку. Тоді, 30-го березня, марші Євромайдану та «антимайдану» перетнулись, у результаті чого постраждали люди.

У дворі суду на активістів очікували робітники міліції, зокрема, із підрозділу «Грифон», а також прес-секретар суду, які не пропускали людей в будівлю, мотивуючи це тим, що всі служителі Феміди зайняті на засіданнях. По обіді в будівлю перестали пускати і міліціонерів, після чого одесити викликали додатковий наряд міліції, щоб розблокувати закриту зсередини будівлю. Зрештою голова суду Олег Глуханчук знайшов час вислухати запитання громади.

Побачивши камери, Глуханчук спершу відмовлявся від коментарів, але потім все ж пішов на діалог. Коментуючи недільний інцидент, він зауважив, що позов міськради з вимогою заборонити акцію сепаратистів надійшов безпосередньо в день маршу, тому суд не мав права його розглядати.

Ви чекаєте, щоб когось вбили? – активіст

На це Сергій Тарасенко, представник громади, зауважив, що теж подавав позов до суду:

«22-го березня був розгляд мого позову з вимогою зобов’язати Одеську міську раду заборонити проведення сепаратистської демонстрації, яка мала починатись о 13 годині біля Вічного вогню. З абсолютно формальних причин суддя Такмілова винесла рішення – залишити без задоволення, базуючись на тому, що на листівках, що ми надали, було написано з 13-ої біля Вічного вогню, з 14-ої від Кулікового поля Ви знаєте, чим закінчився цей марш тиждень тому в цю неділю. Ми обґрунтовано вважаємо, що цей марш став результатом того, що рішення Одеського адміністративного суду дало їм підстави думати, що так буде надалі, що так можливо робити. В нас іде наступна неділя, ви чекаєте, щоб там когось вбили?», – запитує Тарасенко.

Олег Глуханчук запропонував активістам написати новий позов, дотримуючись всіх процедурних вимог. Окрім того, він повідомив, що міська рада вже спрямувала позов про заборону проведення всіх масових заходів на Думській площі біля мерії на 4 квітня. У цей день має відбутись позачергова сесія міськради, на якій розглядатимуться питання щодо низки звернень до народу України, а також, за попередньою інформацією, група депутатів планують відсторонити від справ виконувача обов’язків одеського міського голови Олега Бриндака.

Суд ухвалив рішення про заборону, але стосуватиметься воно не всіх: окрім сепаратистських організацій мітингувати під мерією не можна буде також і партії УДАР.

Активісти Євромайдану, не очікуючи на рішення суду, оголосили, що у п’ятницю збираються під міськрадою за будь-яких умов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG