Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпатський художник намалював ікону-триптих «Небесна Сотня»


В Івано-Франківському краєзнавчому музеї сьогодні відкрилася виставка живописних полотен Романа Бончука під назвою «Герої не вмирають».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, це портрети загиблих майданівців, а також велика ікона-триптих «Небесна Сотня» у формі Небесних воріт, на якій є фігури Матері Божої, Архистратига Михаїла та 78 зменшених портретів Героїв Майдану.

За словами Бончука, «це не картина, а ікона», на неї він отримав кардинальське благословення Любомира Гузара.

Сам художник був на Майдані кілька разів, нікого з загиблих особисто не знав, малював їхні портрети за фотографіями, а згодом зменшені портрети переніс на полотно.

Над картиною працював два тижні, розпочав її тоді, коли загиблих було саме 78. Є на полотні і перші загиблі Сергій Нігоян, Юрій Вербицький, Михайло Жизневський. Є і прикарпатці Роман Гурик, Сергій Дідич, Ігор Ткачук, Ігор Дмитрів.

Художник зізнається, що малюючи цю картину, «мало що спав». А зараз відчуває внутрішнє піднесення і віру, що «Україна буде великою європейською державою».

Ікона написана на дереві олійними й акриловими фарбами, її розміри – 6 на 2,5 метри. В краєзнавчому музеї експонуватиметься три тижні.

Депутат обласної ради Олександр Шевченко повідомив, що в Івано-Франківську відкриють музей Небесної Сотні. Роману Бончуку замовили 25-метрову «Діараму Майдану» для експозиції майбутнього музею.

Прикарпатський художник Роман Бончук відомий своєю велетенською картиною «Мегаісторія України», написаною шість років тому.

Картина розмірами 30 на 5 метрів містила понад 20 сюжетів з історії України та близько тисячі портретів видатних її діячів.
XS
SM
MD
LG