Доступність посилання

ТОП новини

Руслана про Путіна: «Ніколи нікому не копай яму, ти сам у неї впадеш»


Руслана про Путіна: «ніколи нікому не копай яму, ти сам у неї впадеш»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Руслана про Путіна: «ніколи нікому не копай яму, ти сам у неї впадеш»

Руслана, яку вже зараз за межами України чи не більше ототожнюють із Майданом, ніж із перемогою на пісенному конкурсі Євробачення у 2004 році, зустрілася в Києві, в центрі подій, із кореспондентами Південнослов’янської редакції Радіо Свобода, яку слухають в країнах колишньої Югославії. Руслану, чиї пісні дуже люблять у тих країнах, запитали про її досвід як учасниці подій останніх місяців в Україні, про те, що б вона порадила громадянам Росії, і про те, чи не нагадують їй події в Україні – події на Балканах у середині 90-х?

Руслана: Коли я була в Косово, і в Сараєво ми були, пам’ятаю, коли я побачила залишки від куль, я не могла повірити, що таке можливо. І ось тепер ми стоїмо на Майдані, де напевно зараз ще більше зруйнованих будівель, ніж тоді, те що я бачила в Сараєві і те, що мені розповідали про Косово.

От коли я думаю про Косово і порівнюю взагалі всі ці ситуації, я думаю, що висновок один – вірити один одному, любити один одного, не піддаватися на провокації політиків, які на цьому роблять гроші. Вони всього-на-всього на наших трагедіях роблять гроші. Це нас об’єднує.

– Чи це є порада росіянам?
Не автомати «Калашникова» страшні. А страшні ті політики, які нас зіштовхують

– Можливо, може і ні. Але, я знаю, що українці дуже, дуже мирні. Що б не розказували, яку б не робили проти українців пропаганду, знайте, люди надзвичайно мирні, дуже сонячні і дуже мирні. Ніколи нам не було характерно брати зброю і йти воювати. Я знаю, що війна як сам факт помирає на Майдані. Тут війни не може бути. Це якесь унікальне місце. Бог над Майданом. Сила людей. Просто багато унікальних речей. Але війни, тут війни не буде. Війна тут, вона розлітається. Вона ламається.

Треба розібратися, що роблять політики з нами іноді. Не страшні танки, не страшна зброя. Не автомати «Калашникова» страшні. А страшні ті політики, які нас зіштовхують. І нам потрібно більше розуміти, кому ми віримо. Ми маємо вірити в Бога, маємо вірити своєму серцю і маємо вірити своєму брату. Ми маємо вірити не політику, а своєму брату.

– Чи Ви збираєтесь іти в політику?

– Мені не треба йти у владу. Це не моє. Ні. Я люблю дуже свободу, незалежність. І я не хочу через це йти в політику. Я дуже, дуже люблю свободу і незалежність. І я повинна залишити свій голос independent. My voice – independent (мій голос незалежний – ред.).

Мене постійно не покидає відчуття тривоги. Це відчуття, воно всюди, не тільки на Майдані. Навіть якщо я їду десь в інший кінець світу, в мене постійно якось підвищено б’ється серце. Це означає, що моя країна ще у небезпеці.
Руслана поруч з місцем, де розстрілювали активістів Майдану, 28 березня 2014 року
Руслана поруч з місцем, де розстрілювали активістів Майдану, 28 березня 2014 року

– Велика популярність означає і велику відповідальність. Чи Ви боїтеся цього?
Для чого Путін робить ці речі, якщо він прекрасно розуміє, що завжди виграє правда, люди

– Якщо мене почують декілька росіян, цього вже буде достатньо. Навіть якщо один росіянин мене зараз побачить, цього вже буде достатньо. Мені би дуже хотілося, щоб ви розуміли, українці вам не вороги. Вони завжди були для вас друзями і братами. Єдиний ворог, який може бути, це, знову ж таки, звертаюся до вас, це слово – політик. І неважливо навіть, яке у нього сьогодні ім’я. Вже те, що політик здатен на те, щоб привести все до війни, спровокувати цю війну, зробити цю війну, заробити на цій війні, отримати рейтинг на цій війні, зберегти владу, дякуючи цій війні, навіщо все це? Навіщо? Давайте, ми, звичайні люди, ми спроможні протягнути один одному руку, як я це зараз роблю, протягую руку і кажу вам, ми вам друзі, українці люблять вас і завжди будуть любити. Ось все. Це моя мрія (англійською). Що посієш, те й пожнеш. Є такий вислів, що якщо ти посіяв зло, до тебе це зло й повернеться.

Є ще й інша мудрість дуже важлива. Ніколи нікому не копай яму, ти сам в неї впадеш. Це дуже сильне прислів’я. Це народна мудрість. Для чого Путін робить ці речі, якщо він прекрасно розуміє, що завжди виграє правда, люди, сили людей, народ ніколи не загине, скільки би його не атакували. Можуть порушуватися кордони, але народ не загине ніколи. Тому, швидше за все, Путін і його команда просто не враховують головні закони, на яких тримається життя. Ви сієте зло, ви сієте ненависть, ви сієте смерть, ви забираєте життя. Це дуже погані закони, за якими ви дієте. Майдан – боїтеся ви його чи ні – несе життя. Він несе нову ідею, він збирає і об’єднує людей. І поки ви цього не зрозумієте, ви будете все гірше і гірше падати вниз. Ми нікому не бажаємо зла, нікому не бажаємо чогось поганого. Ми тільки благаємо вас спам’ятатися і зупинитися. Спам’ятатися і зупинитися. Поки не пізно.

– А що буде завтра?

– Завтра я лечу до Нью-Йорка на відкриття великої церемонії. Я її відкриватиму співом нашого національного гімну «Ще не вмерла Україна»! Думаю, це буде чудово. І що буде трансляція на якому-небудь дуже важливому телевізійному каналі. (Сміється)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG