Доступність посилання

ТОП новини

Одеська міськрада: штурм, який не відбувся


Вікторія Сибір

В Одесі 4 квітня о десятій годині на Думській площі знову зустрілись представники Євромайдану і «антимайдану». Попри судову заборону, активісти обох таборів вийшли до мерії, де мало відбутись позачергове засідання, намагаючись донести свою точку зору депутатам.

Представники проукраїнських рухів вимагали відставки виконувача обов’язки міського голови, Олега Бриндака, притягнення до відповідальності Геннадія Труханова, народного депутата від Партії регіонів, діяльність якого пов’язують зі спалахом сепаратистської діяльності в Одесі. Їхня акція проходила під гаслом «Одеса – це Україна».

Проросійські мітингувальники, зокрема активісти із прапорами партії «Родина» Ігора Маркова, просили Путіна про допомогу, вимагали проведення референдума та скандували «Одесса, смелее – гони Бандеру в шею». Їхні гасла «Одесса – город-герой» і «Фашизм не пройдет» радо підхоплювались євроамйданівцями. Під час пікету перед обома групами виступали лідери протестних рухів та громадські діячі, зокрема біля мерії був помічений і голова одеської обласної адміністрації Володимир Немировський.

Попри прогнози Служби безпеки України та побоювання громади, силове зіткнення опонентів так і не відбулось – на заваді стала міліція, що чисельно перевищувала сумарну кількість мітингувальників з бох боків ледь не вдвічі. Окрім міліції будівлю міськради охороняли невідомі у спортивних костюмах, що представились приватною охоронною компанією «Щит», однак надавати посвідчення відмовились. Міліціонери, що знаходилась поруч із «охоронцями» за парканом, на питання журналістів щодо останніх, відповідали, що не знають, хто це такі, але вживати заходів по виведенню невідомих за периметр території, що охороняється, відмовились.

Голова міськради злякався?

Зоя Казанжи, громадський діяч, разом із групою активістів Євромайдану підготувала звернення до депутатів міської ради, що мало бути розглянуте на засіданні. У ньому мова йшла зокрема про негайну відставку в. о. міського голови Бриндака, голови Одеської територіальної виборчої комісії Ахмерова, публічну оцінку дій сепаратистів, відновлення громадського порядку в Одесі та включення до порядку денного питання про виділення земельних ділянок для української армії на прохання Міністерства оборони України.

Сама сесія так і не відбулась через відсутність кворуму – у залі засідань зареєструвались всього вісім депутатів. На думку мітингувальників, голова міськради злякався потенційного штурму, адже ще зі попереднього дня у соціальних мережах лунали заклики про мобілізації «Правого сектору» та тиражувалась інформація про прибуття київського «Братства» в Одесу.

Мітинг завершився після того, як представники проукраїнської громади все ж зареєстрували своє звернення у юридичному департаменті міської ради, після чого відзвітувались перед активістами та почали розходитись.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG