Доступність посилання

ТОП новини

Юля змінилася і визнає помилки – Кужель про Тимошенко


Юля змінилася і визнає помилки – Кужель про Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:38:36 0:00

Київ – Юлія Тимошенко змінилася після свого ув’язнення, визнавши свої попередні помилки. Водночас вона вестиме боротьбу за президентську посаду без застосування «чорного піару», хоча сама вже стала жертвою брудної кампанії. Про це заявила в інтерв’ю Радіо Свобода народний депутат від «Батьківщини», колишній глава Держкомітету підприємництва Олександра Кужель. Вона каже, що не вірить даним тих соціологів, які констатують зараз значну перевагу іншого кандидата – Петра Порошенка. На думку Кужель, участь у виборах обох цих політиків не загрожує реваншем проросійських сил в Україні. Також депутат переконувала, що Тимошенко жодним чином не нав’язує свою волю нинішньому керівництву України, хоча і в. о. президента, і прем’єр є членами очолюваної нею партії «Батьківщина».

Суботнє інтерв’ю
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


– Вибори президента наближаються, гострота кампанії зростає. От у Вас особисто, якщо це не є таємницею, не було бажання висунути свою кандидатуру? Якщо ні, то чому?

– Було дуже багато пропозицій, у мене 40 тисяч друзів є на Facebook, десь 6 тисяч було на «Одноклассниках», я її зруйнувала після агресії Росії…

– Тому що російська соцмережа, так, через це?

– Так. І дуже багато людей по цей час пише і ставить мені такі «ай-ай-ай, Кужель, ми чекали, чому ти не поставила себе на вибори президента?». Я думаю, що треба навчитись політикам не себе любити в країні, а країну в собі. Повірте, я готова завтра бути просто радником, але щоб була тільки одна умова, за якою я готова працювати…

– А саме?

– Щоб команда працювала на майбутнє країни.

– У чому це має виражатися? Всі політики говорять, з будь-яких політичних таборів, що вони працюють на майбутнє України.

– Ні, ні, ні, не вірю. Знаєте, треба, мабуть, пережити розуміння цих слів.

– На своєму політичному досвіді?

– На своєму політичному досвіді. Знаєте, коли ти обираєш між можливістю допомогти власному сину, щоб він працював і тим, що ти йдеш у конфлікт з групою, яка зруйнує бізнес твоєї дитини. І якщо ти можеш через це перейти, то я розумію, що ти маєш право бути в цій команді. Це, повірте, дуже тяжко, коли люди зустрічаються зі мною, на Майдані ж ми чергували постійно, розмовляли з людьми, не може бути кожна людина міністром, не може бути кожна людина депутатом…

– Не може кухарка керувати державою?

– Не повинна. Будемо так казати.

– І не повинна.

– Дуже хотіли оновлення, наприклад, Верховної Ради, її обновили як на дві третини, а чи покращило це її роботу?

– Тоді ще, Ви маєте на увазі, в 2012 році?

– Ну, в 2012 році. Тому що людина, яка приходить в парламент, вона повинна мати групу дуже професійних радників, вона повинна мати культуру і якусь історію підготовки законопроектів. Проект – це не написати «щось я там собі придумала». Це треба почути ринок. Ну, наприклад, якщо б я писала проект про радіо, я б зустрілась з тими, хто працює, хто тримає як власність і далі, хто користується, хто вас чує. І тоді б знайшла паритет як це виписати так, щоб було всім трьом комфортно – державі, бізнесу і споживачу. І тому, хочу сказати, ми ж ніхто не очікували, ми вірили, що Юля візьме участь у виборах президента – це була мрія, яка була неможливою.

– Юлія Тимошенко?

– Так, Юлія Тимошенко. І на сьогоднішній день всі чекали з чим вийде Тимошенко, і чи змінилася вона. І я хочу сказати, що та програма, з якою вона вийшла, це ті три роки, і той рік 2009, я ж бачу, які ми з нею пропрацювали. Це відчуття, коли вона зрозуміла і пропустила через себе…

– Тобто, за Вашими спостереженнями і Ваше спілкування, воно ж відбувається після її звільнення з ув’язнення – вона таки змінилась?

Бізнес мені продовжує давати сигнали, що сільгоспінспекція бере гроші, що екологічна інспекція бере гроші, інспекція по лікарським засобам – це просто жах

– Найголовніше те, що вона не тільки спілкується зі мною, а те, що вона про це ще каже публічно. Можна зі мною сказати «так, так погано, але тут давай не будемо зараз чіпати». А коли я особисто їй телефоную, що «Юліє Володимирівно, я буду публічно говорити про ті недоліки, які зараз є в команді, бо я так не можу», не тільки в команді самої «Батьківщини», а які проблеми залишились і в сьогоднішньому уряді. Я сьогодні на дорадчому засіданні з виконувачем обов’язків президента, головою Верховної Ради, при присутності першого віце-прем’єра Яреми, я звернула увагу, що рідні мої, але бізнес мені продовжує давати сигнали, що сільгоспінспекція бере гроші, що екологічна інспекція бере гроші, інспекція по лікарським засобам – це просто жах. Я вже написала і в прокуратуру і все інше, а людина, яка була поставлена Азаровим, сидить сьогодні на своїй посаді. Галузь вся в шоці, а він каже, що він все порішав. Бродський на місці, голова держпідприємництва. Я місяць назад написала, що треба змінити голову захисту прав споживачів, який має дуже велику кількість скарг щодо хабарів. Це і є сигнал, який я повинна дати відповідь бізнесу, що це неприпустимо і ці схеми не можуть працювати ні на який квотний, ні на яку політичну належністю, нічим. І для мене найголовніше, я знаходжу підтримку в Арсенія Яценюка з цього питання – ми домовилися, що я буду давати йому ці сигнали по цьому питанню, які він не може прийняти як і я, бо є інші задачі, і з Юлією Тимошенко. Вона каже: «А я тобі і не кажу «мовчи», бо ти ніколи не мовчала, відстоюй далі права людей і будемо зараз вишукувати такі законопроекти, які дозволять, щоб цього не було». От зараз ми розглядали такий дуже гарний один проект того, як зробити, наприклад, на Київській області, показати як можна навести порядок.

– Пані Кужель, дуже цікавий момент, Ви вже самі його фактично порушили. Ми маємо зараз таку ситуацію, що партія «Батьківщина» взяла на себе відповідальність, якщо так пафосно висловитися, за долю держави. Виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов – представник «Батьківщини», прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, і є Юлія Тимошенко – формально вона не має жодної посади, але вона не просто кандидат у президенти, вона є Юлія Тимошенко.

– Це точно відзначено…

– Я не кажу, що це позитивно чи негативно, я тут журналіст і не висловлюю свою позицію. Я просто констатую факт, що вплив у неї є, це смішно заперечувати. А чи немає тут іншої проблеми, зворотного боку? Президент – виконувач обов’язків, прем’єр-міністр чинний і Юлія Тимошенко. Між ними є якісь суперечки? Чи вона, можливо, ними керує?

– Ні, не керує – це 100%. Найголовніше, що всі очікували «ну, зараз буде якийсь конфлікт». Немає конфлікту.

– Так, я про це запитую…

Яценюк прийшов на з’їзд підтримати Юлію Володимирівну – це є свідченням того, що його підходи співпадають з її підходами зміни країни – це руйнування олігархічної економіки, створення конкурентного середовища, боротьба з корупцією

– Конфлікту немає. Є ділова розмова. Якщо виникають якісь питання і те, що Арсеній Яценюк прийшов на з’їзд підтримати Юлію Володимирівну – це є свідченням того, що він її розуміє і його підходи співпадають з її підходами зміни країни – це руйнування олігархічної економіки, це створення конкурентного середовища, це боротьба з корупцією – те, що ми подали перші і найголовніші закони. І це не вдячність, ні, це право по Конституції громадянському суспільству впливати. Не тільки, щоб в Конституції це було зафіксовано, а реально впливати. Дати механізми впливати на життя, не тільки раз у 5 років, а зараз. І тому, наприклад, у цій команді вона дала доручення, що ми не будемо на вибори йти й обіцяти, що ми зробимо через два місяці. Або ми зараз показуємо і робимо це, або це просто не треба виходити і говорити про це, показувати свою спроможність. Ви знаєте, брати на себе відповідальність можуть тільки сильні люди. Але от найголовніше, що я сьогодні і звернулася на цій нараді до пана Яреми – це обов’язково дати їм можливість, тим хто взяв відповідальність, очиститись від будь-кого квотного зараз намагання. Зараз всі представники коаліції, сховавшись під те, що це відповідальність…

– Парламентська коаліція, Ви маєте на увазі?

– Парламентська коаліція, взявши, що це є відповідальність партії «Батьківщини», але ж вони бігають призначити того, призначити того і потім вилазить отака «Горгона Медуза», така. І Яценюк вже каже: «Як це зупинити? Як це зупинити?». Я розумію, що це не фахівець, але вони кажуть, що це квота і вони мають на це право.

– Ви маєте на увазі під квотами в самій партії «Батьківщина»?

– Ні, ні…

– Ні, не тільки? Мається на увазі УДАР, ВО «Свобода»…

– Наше призначення йде від фракції, по-різному, різні думки, але є у нас і від УДАРу і від «Свободи»…

– Звичайно, три політичні сили.

– Так само впливають на голосування, Ви бачите, і дві групи, і економічний розвиток, і суверенна незалежна Україна економічна, європейська Україна. І тому є дуже тяжкі побоювання, наприклад, от на наступному тижні я буду виносити законопроект номер 2456 і якщо я правильно пам’ятаю закон, то це ми скасовуємо 115 дозволів. Ви розумієте, що це таке 115 дозволів?

– На ведення підприємницької діяльності?

– Це буде такий лакмусовий папірець здатності цієї Верховної Ради на дійсно вперше за 20 років реальну гільйотину у дозвільних процедурах. І це є випробування непросте, бо я знаю. Що люди, які були в опозиції й їм не подобалось, що заробляють гроші. Тепер вони змінились міцями, вони сіли на ті потоки грошей і кажуть: «знаєте, пані Кужель, я б тут уже не відміняв, знаєте, тут треба щось, якесь декларування або щось інше». Я це не сприймаю, не сприймаю тому, що ми обіцяли людям, коли вийшли з ними на Майдан, що впроваджувати ми будемо вимогу таку: конкурентне середовище, прозора політика, прозорі фінанси, підзвітність всіх депутатів і таке інше. І тому це позиція Юлії Тимошенко, її команди, така ж позиція Турчинова й Яценюка виконувати.

– А немає боязні?

– Боязні немає. Бо якщо ти береш відповідальність, то треба дати тобі і права.

– Дивіться, що я хотів сказати. Якщо і у пана Яценюка, і у пана Турчинова і у Юлії Тимошенко було б, як кажуть росіяни, «7 пядей во лбу», то за нинішніх умов, прямої агресії з боку Росії, такого економічного стану, який всі ми отримали у спадок, практично неможливо за кілька місяців не те, щоб позитивні зрушення здійснити, а навіть показати, що здатні їх зробити. Фактично, падіння в яму триватиме далі, хочемо ми цього чи ні. Немає боязні, що це все падіння через кілька місяців спишуть на вас, на партію «Батьківщина»? А Януковича забудуть…

– Я розумію про що Ви говорите. Ви знаєте, є така засторога в політиці, що люди, які приймають дуже тяжкі рішення через два-три роки можуть сказати «дякую». І Юлія Володимирівна з нами говорила, деякі питають: «ти бачиш, тут твоя партія, ти і ти можеш зникнути, якщо ти будеш підтримувати ось такі зміни. Знаєте, «Волков бояться – в лес не ходить». Питання виникає – якщо ти не любиш в собі Україну, то ти б подумав про наступні вибори. А якщо ти розумієш, що команда Тимошенко, і хто б там як не говорив, у неї найбільш фахова. У неї в кількості людей, які знають, як і вміють як, тобто є вже досвід державного управління… Як не симпатична та чи інша команда, люди нові…

– Немає такого рівня в інших командах, Ви вважаєте?

– Немає, це можна сказати навіть без перебільшення.

– Це стосується і Петра Порошенка, Ви вважаєте?

– У нього немає команди. Це є проблема.

– Навіть після об’єднання з Віталієм Кличком?

А що об’єднали (з Порошенком), скажіть мені будь-ласка? Фахівці у Кличка – це всі колишні фахівці пана Ющенка. Це не найкраще об’єднання.


– А що об’єднали (з Порошенком – ред.), скажіть мені будь-ласка? Фахівці у Кличка – це всі колишні фахівці пана Ющенка. Це не найкраще об’єднання. Це ті, які заважали…

– Це – Ваша характеристика.

– Ні, причому? Це не характеристика, це констатація фактів. Декілька є нових людей. Такі як Оксана Продан, з якою я працювала в уряді. Там є люди, як Пинзеник, який працював з нами. Але це тільки створюється команда і, на жаль, на взльоте зараз її кудись влили. Я пам’ятаю це болюче влиття, коли у нас з Тігіпком…

– Так, Ви ж працювали в партії «Сильна Україна» із Сергієм Леонідовичем.

– Це ж така ж ситуація була. Якщо б він витримав паузу…

– Третє місце він посів 2010 року на президентських виборах…

– Якщо б він витримав паузу і мав той стержень для політика, то він сьогодні, мабуть, розглядався як один з перспективних кандидатів. І я думаю, що пану Кличко, просто витримки тої недостатньо було. Це дуже тяжко. Я йому співчуваю відверто, бо він пережив теж з нами поряд ці три місяця Майдану. Я думаю. Що найприємніше в цих виборах, те, що сказала Тимошенко, що у другий тур вийдуть два демократичних кандидати.

– Немає побоювання, що два таких дуже потужних українських політики, які беруть участь у виборах – Порошенко і Тимошенко всю силу своєї боротьби зведуть один на одного..

– Ні…

– Може, зараз про це говорити дуже смішно, але хіба можна категорично виключати, що пан Добкін вийде у другий тур? Чи Ви відкидаєте такий варіант? Поки Порошенко і Тимошенко будуть між собою сперечатися…

– Не будуть сперечатися Тимошенко з Порошенком, тому Юля Тимошенко і запропонувала, щоб відійти від білбордів. Якщо Ви бачите, то Ви не побачите від нашої команди негативного матеріалу…

– Тобто, ніякого «чорного піару»?

Юля Тимошенко сказала зразу «Я подам руку, якщо я програю»

– Юля Тимошенко сказала зразу «Я подам руку, якщо я програю». Тобто, вона розуміє, знову я повертаюся, що важливіше я чи держава? І тому я маю надію, що і та велика кількість негативу, яку зараз організували і виливають на Тимошенко, брехливу, нечесну, маю надію, що це не від Петра Порошенка.

– Тобто, наскільки я розумію те, що Ви зараз кажете, Юлія Тимошенко готова і здійснює цю політику, ніякого «чорного піару», а проти неї застосовують?

– Притому страшенно.

– І з боку команди Порошенко чи ні?

– Ми не знаємо, я не можу сказати за всю…але відчуття неприємні. Неприємні, тому що знаєте… А з іншого боку, я розумію, що всім страшно, бо вона сильна.

Ще таке питання насамкінець гостре. А чи не варто було Юлії Володимирівні зняти свою кандидатуру на користь Петра Порошенка? Адже соціологи констатують зараз перевагу саме Порошенка у президентських перегонах…


– «Не дождетесь!». А знаєте чому?

– Чому? Це ж розпорошення зусиль…

– А почитайте Бекешкіну. Де ці «рога і копита», де ці соціологи, звідки вони взялися і коли були створені? Хлопці, ми вже в ці гри не граємо. Давно. Ми вже маємо такий політичний досвід, соціологія, якби це написала Ірина Бекешкіна, то я б повірила. Є культура, якій ти довіряєш, яку грошима не купиш, так? Це є твоя професійна етика. Як у журналіста. Одного журналіста тільки прізвище прочитав, що б він не писав, я вже і читати не буду. Тому що знаю, скільки коштують його статті й ніколи б до нього не звернулася навіть написати з приводу себе хвалебну. Тому що його так знають усі. А є журналісти, яких ти знаєш, що для них принципи дорожчі. Так от, Юлія Тимошенко йде на вибори не для результатів соціології, бо їй є що сказати людям. А тому, що їй є не просто що сказати, вона знає, що треба зробити. Я можу Вам сказати, що вона знає, як це зробити. Тому що це ж не компліментарій був з мого боку, я ж зайшла до її уряду взагалі як член Партії регіонів. Так от я Вам можу сказати, що кращого прем’єра, ніж Тимошенко, не було за роки незалежності.

– І не побоюєтесь ані Юлія Володимирівна, ані Ви, ані Ваші побратими по партії…

– А чого нам боятися?

– Розпорошеності сил.

– Почекайте. Це ж вибори, це ж будь-якої політичної сили стосується. Французькі політологи колись говорили, що якщо політична сила не бере участі в президентських кампаніях – вона не має права на існування. Чому я кажу, що мені дуже шкода, що так сталося з Віталієм Кличком? Чому ми весь час говорили, що не повинен бути на перший тур один кандидат, Ви пам’ятаєте?

– А чому ж, нагадайте. Віталій Кличко пішов на безпрецедентний крок, підтримавши кандидатуру Порошенка. Я не збираюся йому зараз дифірамби співати, але пам’ятаємо ці «канівські четвірки», в які раніше виливалися спроби об’єднатися…

– Ой-ой-ой, я Вас прошу, я Вас прошу…Так, так, так. Тому що історія колись розповість, чому він пішов на цей крок.

– І чому треба кілька кандидатів, чому ж це треба?

Перший тур – це праймериз із кандидатів, його дадуть люди. А другий тур – це вже свідомий вибір. Ці вибори будуть не бійкою Сходу із Заходом


– Та хоч сто. Перший тур – це праймериз із кандидатів, його дадуть люди. Люди, а не домовленості під столом: скільки це коштує. Я Вас дуже прошу, насправді, не думайте, що у нас народ дурний, дайте йому право вирішувати. А то ж потім вони скажуть «а ми ж хотіли, але ти ж не пішов». Дайте їм можливість, перший тур – це праймериз, а другий тур – це вже свідомий вибір. І тому ось це праймериз...

– І переможе найсильніший? У хорошому сенсі цього слова…

– Однозначно і ми сподіваємося, ці вибори будуть саме не бійкою Сходу із Заходом, кожен з кандидатів у другому турі говоритиме, як він готовий нам служити і не обіцяти. А ми повинні для себе, я всім пишу: «згадайте, що він вже робив, які були прийняті рішення». І ви знаєте, самі стали писати люди, пишуть про те «ага, ми пам’ятаємо, як Тимошенко поламала там схему, а ось це зробила погано, а ось це зробила добре». Не можна в політиці бути і не помилятися. А ось чи вмієш ти визнавати ці помилки, чи є у тебе команда, от головне!

Тобто, Юля змінилася і визнає помилки?

– А вона й не приховувала. Перше, що вона зробила на Майдані ­– попросила пробачення.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG