Доступність посилання

ТОП новини

«Беркут» не причетний до розстрілу людей на Майдані – Захарченко


Колишній міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, оголошений у міжнародний розшук і підозрюваний українськими правоохоронними органами в організації масових вбивств людей у центрі Києва та організації репресивних банд «тітушок», заперечив причетність спецпідрозділу міліції «Беркут» до розстрілу людей на майдані Незалежності під час лютневих подій у Києві.

В інтерв'ю російському Першому каналу він сказав, що стрільба і по майданівцях, і по міліціонерах велася з будівлі, яка перебувала під контролем коменданта Майдану, нинішнього секретаря Ради національної безпеки та оборони Андрія Парубія. Щоправда, не уточнив, яку саме будівлю він має на увазі.

«Те, що це були не співробітники міліції, я впевнений на 100%. На всі заходи «Беркут» виходив без бойової табельної зброї. 18 і 19 лютого було поранено 86 співробітників органів внутрішніх справ вогнепальними пораненнями, 14 із них було вбито. Це були співробітники внутрішніх військ, військовослужбовці, це були співробітники спецпідрозділу «Беркут», це були співробітники ДАІ, яких розстріляли на посту», – заявив Захарченко.

Він зазначив, що вранці 20 лютого в Києві було відкрито прицільну стрільбу по співробітниках правоохоронних органів, які стояли на Інститутській і в районі Будинку профспілок, через яку вони й почали відступати.

3 квітня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова СБУ Валентин Наливайченко та генеральний прокурор Олег Махніцький оприлюднили попередні дані розслідування масових вбивств людей у центрі Києва 18-20 лютого. Як повідомив Аваков, розстріли учасників Майдану на вулиці Інститутській у Києві, поміж інших, здійснювала спеціальна рота «Беркута» під командуванням майора міліції Дмитра Садовника.

Снайпери цієї роти стріляли з боку Жовтневого палацу, і на їхній совісті смерть щонайменше 17 людей, заявив керівник МВС. Наразі, за його даними, три особи офіційно затримані, щодо ще дев’ятьох ведуться слідчо-оперативні розшукові дії. З-поміж затриманих – згаданий командир. Саме ці снайпери мали на рукавах жовті пов’язки.

«Цей підрозділ відкрив прицільну стрілянину по протестувальниках», – наголосив Арсен Аваков. Він також зауважив, що особи всіх бійців спеціальної роти, причетних до масових розстрілів, встановлені.

За словами міністра, попереднє керівництво МВС зробило все, щоб розслідування його злочинів було неможливим. Так, там знищували зброю та спалювали одяг тих, хто брав участь у розстрілах Майдану.

Загалом правоохоронні органи розслідують наразі 76 кримінальних справ за фактом умисних вбивств в центрі столиці 18-20 лютого.

Досі, за даними громадських активістів, безвісти зниклими після подій Майдану, зокрема й 18-20 лютого, вважаються близько 150 людей.

Крім того, глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявляє, що є всі підстави вважати, що групи співробітників ФСБ Росії брали участь у плануванні і здійсненні заходів щодо так званої «антитерористичної операції» в Києві під час масових акцій протесту в лютому 2014 року.

За його словами, для цих груп, було виділене проживання і охорона, а також урядовий зв’язок, а екс-голова СБУ Олександр Якименко «неодноразово приїжджав на доповідь до цих груп».
XS
SM
MD
LG