Доступність посилання

ТОП новини

Джиммі Картер: світ повинен продовжувати тиснути на Путіна


У 1979 році Джиммі Картер мав більше важелів впливу на ситуацію ніж діючий президент Барак Обама. Прийшовши в овальний кабінет у січні 2009 року, Барак Обама спробував полагодити відносини з Кремлем, зіпсовані вторгненням Росії у Грузію. Адміністрація США зробила крок на зустріч і запропонувала перезавантажити відносини. І спочатку, здавалося, Москва пішла на зустріч. Однак, коли Володимир Путін повернувся у президентське крісло у 2012 році, стосунки зі США почали знову охолоджуватися. Після анексії Криму, зникла будь яка надія на поліпшення відносин у найближчому майбутньому. У Вашингтоні, особливо з боку республіканців, звучить чимало критики на адресу Барака Обами, щодо його політики у відносинах з Росією. Джон Маккейн наприклад, назвав наївними попередні спроби адміністрації налагодити дружні стосунки з Москвою. Подібна критика знайома колишньому президенту США Джиммі Картеру, який опинився у схожій ситуації після вторгнення Радянських військ в Афганістан у 1979 році. Він згадує до яких кроків вдалась його адміністрація.

"Я відкликав посла, розірвав дипломатичні стосунки з Радянським Союзом. Оголосив ембарго на поставки зерна. Я підтримав Конгрес і Олімпійський комітет утриматися від участі в Олімпіаді 80 року".

Однак, за тридцять п’ять років з часу вторгнення в Афганістан, світ змінився. Холодна війна закінчилася і Росія стала вагомою складовою світової економіки. Джиммі Картер визнає, що можливості Барака Обами протистояти агресії Москви у Криму значно обмежені. Навіть погроза застосування військової сили наврядчи зупинила б Путіна, вважає колишній президент США.

На погляд Картера, у час коли Україна готується до президентських виборів, президент Путін посилить свій вплив на мешканців регіонів географічно та ідеологічно наближених до Росії. Однак, він не думає, що Путін застосує військову силу проти материкової України.

"Але Сполучені Штати та їх союзники мають бути дуже наполегливими попереджаючи Путіна, що у такому випадку на нього чекають дуже серйозні наслідки, більш серйозні ніж все запроваджені"

Свого часу президент Картер погрожував застосувати військову силу, якщо б Радянський Союз поширив свою агресію за межі Афганістану. Президент Обама опинився в іншому світі і відразу заперечив таку можливість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG