Доступність посилання

ТОП новини

Росія агресивна, бо втрачає газову монополію


Руслан Петричка: Вітаю пане Фолкнер у нашій студії. Як ситуація в Криму впливає на економіку та енергетичний ринок Європи та України? Що намагається досягнути Росія?

Кріс Фолкнер: На мою думку, розгортається наступний сценарій. Росія піднімає ціну на природній газ для України, яка і так перебуває на межі банкрутства, а після цього опиниться ще у складнішій ситуації. Для Путіна це спосіб продовжувати тримати над Україною та Європою свій енергетичний меч. Росія розглядає Україну не як країну, а як транзитний хаб для перекачки газу в Європу. Москва зробить усе, щоб отримати контроль над цим транзитом. Один зі способів це зробити – це загнати Україну у величезний борг. Росія підняла ціну для України бо вона знає, що три гравці – МФВ, ЄС та США прийдуть на допомогу Україні. Вони принесуть в Україну гроші, які будуть використані для того, щоб оплачувати російські рахунки за газ. Таким чином, Росія змушує МВФ, ЄС та США, підтримуючи Київ, насправді, підтримувати Москву. Мільярди доларів, які будуть виділені на допомогу Україні будуть одразу перетікати в Росію. Ціна російського газу для України - $485 за тисячу кубометрів - тепер близька до тієї, яку платить Європа, можливо навіть на 20% більша за середньоєвропейську. Таким чином Україна платить по повній.

Які варіанти є в України сьогодні, щоб зменшити залежність від Російського газу?

Є декілька варіантів. Перший – це ввімкнути реверсну модель. Можна постачати газ в Україну через Польщу чи Угорщину з інших країн ЄС. Але проблема у тому, що в Європі немає великих надлишків газу, які б могли підтримати Україну. Наприклад у Великобританії резервний запас є лише на 15 днів. Можна постачати скраплений природній газ (LNG) з Ірану, через Чорне море. Але це може статися лише через кілька років, до того ж там діють санкції. Можна постачати скраплений газ зі США, але це також стане можливим лише через кілька років.

На мою думку, щоб Україна по-справжньому змогла диверсифікувати постачання газу, їй потрібно швидко почати розробляти власний сланцевий газ. Україна має третій за величиною запас сланцевого газу в Європі. Досі Росія гальмувала цей процес, кажучи «послухайте, вам не потрібно розробляти сланцевий газ, бо ми можемо вам дати дешевий газ»… ці дні вже завершились. Україна мусить розробляти сланцевий газ, але це також не станеться за 15 хвилин. Знадобиться принаймні кілька років.

Отже, тут немає швидкого і легкого вирішення. Все це треба було робити раніше, перед тим як Росія фактично отримала монопольне становище в Україні. Тому на жаль, особисто я вважаю, Україна мусить їхати в Москву і домовлятися з Росією.

Чи постраждає російська економіка внаслідок агресії проти України?

Росія має проблеми в економіці. Але Путін закриває не це очі. Він, як і Іран, готовий пожертвувати економікою країни заради інших цілей. Росія вже сьогодні відчуває проблеми. 60% її ВВП залежать від продажу нафти і газу. Але Газпром вже не такий сильний, як це було раніше. Світовий енергетичний ринок став більш конкурентним. Америка вже стала найбільшим у світі виробником газу, через кілька років вона стане найбільшим виробником нафти. До кінця цього десятиліття США будуть експортувати нафту та газ по всьому світу. На місці Путіна, мене би це дуже хвилювало. Адже у нього більше не буде в руках енергетичного меча, яким він сьогодні розмахує.

Чи передбачаєте Ви у майбутньому створення світового ринку природнього газу, на зразок нафтового, де є багато гравців, і якою буде ціна на газ за таких умов?

Природній газ – це єдиний ресурс на цій планеті, який має різну ціну в залежності від того де він продається чи купується. У США кубометр газу коштує 150 доларів, Європа платить втричі дорожче, Азія платить в 4 рази дорожче. Чому ціна різна? Це ж абсолютно однаковий продукт. Чому немає світового індексу ціни на газ, на зразок індексу на нафту?

На жаль, ця ситуація не скоро зміниться. Азія та Європа і далі платитимуть більше, ніж США. Але скраплений газ LNG ліквідує ринкові монополії і глобалізує світовий ринок природнього газу. Вже не потрібно будувати газопровід. Газ можна буде постачати у цистернах звідки завгодно і куди завгодно.

Ми на початку нової ери. Дуже скоро Катар, Австралія, Росія та США будуть змагатися за одних і тих же клієнтів. Закони попиту та пропозиції створять ринкові механізми визначення ціни на газ. Пропозиція перевищуватиме попит і ціна на газ буде падати. Енергетичний ринок стане глобальним. Я прогнозую, що впродовж цього десятиліття, буде сформований конкурентний ринок природнього газу, а це обмежить можливості Росії робити те, що вона робить сьогодні відносно України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG