Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк, Луганськ, Харків: сепаратисти проти України. LiveBlog наживо

Сепаратисти в Донецьку проголосили «незалежну Донецьку республіку». У Луганську вони захопили будівлю СБУ. В. о. президента Олександр Турчинов обіцяє діяти рішуче

Підсумки дня

Під контролем проросійських сепаратистів залишаються будівлі Донецької ОДА та Луганського управління СБУ. Як повідомила заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар, будівля Донецького СБУ звільнена силами українського спецназу.

У Донецьку оголосили «незалежну Донецьку республіку», у Харкові – «Харківську народну республіку». В обох випадках це здійснюють 200-300 осіб, з-поміж яких, як свідчать журналісти та політики, що побували на місці подій, переважають проплачені й спеціально найняті особи, є також представники російських спецслужб і кримінальні елементи. Багато проросійських громадян, які брали участь у відповідних кількатисячних мирних мітингах в Донецьку, Харкові та Луганську в неділю, 6 квітня, розійшлися й в діях радикалів із захоплення адмінбудівель участі не беруть.

Вимоги в проросійських сепаратистів скрізь ідентичні: федералізація, державна мова російська й проведення місцевого референдуму. На останній має бути винесене питання входження до Росії.

Олександр Турчинов оголосив початок антитерористичних заходів проти озброєних сепаратистів. В. о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що на Схід підтягнуті підрозділи спецпризначення з інших регіонів. Міністр визнав, що частина місцевої міліції де-факто не виконує свої функції, тобто саботує роботу. Обіцяє кадрові зміни.

У Харкові проросійські радикали відзначилися перманентними брутальними нападами на євромайданців та простих харків'ян, які вийшли за єдину Україну. Міліція спостерігала за цим усім, так би мовити, збоку.

Російські посадовці кажуть, що військ на Схід України не вводитимуть, що можуть це зробити тільки на прохання ООН. Донецькі сепаратисти, тобто пару сотень людей із зброєю всередині ОДА, однак, просять їх це зробити.

Переважна частина донеччан не підтримує дії проросійських активістів, як і харківчан, і луганчан, зокрема їх не підтримали шахтарі, про що повідомила їхня незалежна профспілка.

Експерти, політики, обізнані з реаліями цих регіонів, журналісти називають осіб з українського боку, які можуть стояти за інспіруванням та фінансуванням сепаратистів: Рінат Ахметов у Донецьку, Олександр Єфремов у Луганську.

Під завісу цієї доби сепаратисти в Харкові мало не підпалили будівлю ОДА.

Далі буде.
Сепаратисти не знайшли відчутної підтримки донеччан

Зараз донеччани очікують на реакцію на нинішні події бізнесмена Ріната Ахметова. Офіційно він не повідомляв своє бачення ситуації, але схоже на те, що Ахметов свідомо не втручається у події, бо, як зауважують деякі оглядачі, вже ухвалив рішення не на користь України. ЗМІ повідомляють, що нещодавно він відвідував Москву, де провів певні переговори з російською стороною. Крім того, є версія, що саме він стоїть за підтримкою сепаратистського руху. Але підтвердження цієї версії поки що немає.

Варто зазначити, що сепаратисти досі не знайшли значної підтримки серед донеччан. Протягом останньої доби, як вони утримують державні будівлі, їх кількість суттєво не зросла. Заворушеннями займається група з приблизно тисячі осіб, а пересічні донеччани реагують на події з роздратуванням. Так звана регіональна «незалежність» на життя міста не вплинула, вже у кількох сотнях метрів від захоплених будівель триває буденне життя.

Про це та інше в репортажі кореспондента Радіо Свобода в Донецьку Валерії Дубової.
Невідомі молодики в масках увірвалися в офіс телеканалу АТН в Харкові

Близько півсотні молодиків спортивної статури в масках і з битками зараз перебувають в офісі телекомпанії АТН. Про це інформує сайт компанії. За даними журналістів, вони розбили всі вітрини, розтрощили апаратну і вимагають увімкнути прямий ефір.

Міліція присутня на місці події, але опору нападникам не чинить. Молодики агресивно спілкуються з генеральним директором телекомпанії АТН.

Одразу після нападу один із його учасників заявив, що «ми прийшли розповісти журналістам, як треба новини писати».
Аваков: В Донецьку, Луганську та Харківську області прибули спецпідрозділи міліції з інших регіонів України

«Ми чітко розуміємо, хто є підбурювачем заворушень у всіх трьох областях, ми їх ідентифікували, і хочу їх попередити, що законне покарання буде невідворотним йдеться у зверненні Міністра внутрішніх справ України», – заявив в. о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков.

За словами глави відомства, в Харкові ситуація складна, але контрольована: «Разом з тим я сьогодні мав можливість оцінити дії міліції в Харкові і повинен визнати, що значна кількість співробітників МВС не виконала покладені завдання належним чином. Ми будемо розбиратися з цією ситуацією і приймати кадрові рішення. Але я переконався, що і в нинішній міліції є справжні патріоти, які роблять все належним чином».

Арсен Аваков також поінформував, що всі східні та південні області, які опинилися в групі ризику спецоперації з дестабілізації ситуації країни, укріплені додатковими спецпідрозділами з інших регіонів України. «Хочу закликати всі гарячі голови зараз відкласти критику та панічні настрої, і допомагати міліції утримувати ситуацію», – наголосив міністр.
На Сході на посадах в міліції досі особи, які допомагали тітушкам – Мельник

Експерт з питань безпеки центру імені Разумкова Олексій Мельник вважає, що крім саботажу, є також проблема недостатньої компетентності міліцейського керівництва в східних областях.

«Ні для кого не секрет, чим займалися силовики цих регіонів останні кілька років, не кажу все про останні кілька місяців. Досі на посадах особи, які допомагали тітушкам. За таких умов найнагальнішим було би створення мобільних міліцейських підрозділів із центральних і західних регіонів, які б могли виконувати функції оперативно й якісно», – припускає експерт.
Шахтарі відмовилися підтримати сепаратистів

Шахтарі Донецької області не підтримують активістів «Донецької народної республіки». Про це в понеділок, 7 квітня, заявив голова Незалежної профспілки шахтарів Донеччини Микола Волинко в ефірі телеканалу «Донбасс».

Він розповів, що прибічники проросійської орієнтації України та федералізації країни, які оголосили «Донецьку народну республіку», звернулися до шахтарів із закликом почати страйк на підтримку їх дій. За словама Волинко, сепаратисти отримали однозначну відповідь: «Полізите на шахту і ми вас будемо бити. Люди хочуть працювати і отримувати заробітну плату».

Також він відзначив, що шахтарів намагаються підштовхнути до протесту, розповсюджуючи заздалегідь хибну інформацію. «Психоз, зомбування. Кажуть, що будуть пенсії високі. Звідки? Вони нині з Кримом не можуть розібратися, а прийде Донбас ще», – наголосив голови профспілки.
Український спецназ звільнив приміщення Управління СБУ в Донецьку. Обійшлося без жертв. Про це повідомила заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар в ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV.
У Донецькій ОДА забарикадувалися співробітники спецслужб Росії і найманці, у них є зброя Тимошенко

У захопленій сепаратистами будівлі Донецької облдержадміністрації перебувають близько 200 осіб, частина з них має зброю. Про це на прес-конференції в Донецьку заявила лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «Ці люди діляться на дві частини. По-перше, це співробітники спецслужб Росії. По-друге, це найняті ними люди, які досить агресивно поводяться», – сказала Тимошенко.

Вона додала, що найголовніше з її спілкування в Донецьку – те, що переважна частина донеччан усвідомлює небезпеку ситуації і не хоче «війни на роки».
США вважає очевидним зовнішній вплив на сепаратистів

Частина проросійських протестувальників, які захопили владні будівлі на Сході України, «отримують гроші і не є місцевими жителями». Про це заявляє Білий дім і додає, що має цьому «переконливі докази». Водночас речник офісу президента США Джей Карні не уточнив, чи Вашингтон переконаний, що це Росія фінансує та організує нові заворушення в Донецьку, Луганську та Харкові.

Він наголосив, що Білий дім «стурбований ескалацією агресії в Україні протягом вихідних» і бачить такий розвиток подій «наслідком збільшення тиску Росії на Україну».
Парламент може запровадити інститут Уповноваженого з розвитку південно-східних областей

Відповідний проект поставнови зареєстрований у парламенті в понеділок, 7 квітня. Його автором є депутат від УДАРу Сергій Каплін.
Сепаратисти об'явилися в Миколаєві

Близько 300 молодиків з російським прапором підійшли сьогодні ввечері до будівлі облдержадміністрації в Миколаєві. Частина з має закрите обличчя, інформують місцеві ЗМІ.

За даними видання «Никвести» міліція посилила охорону будівлі обласної влади і затримала одного чоловіка, який намагався прорватися до приміщення облдержадміністрації.
ДЕЗА ДНЯ від російських ЗМІ:

ІТАР-ТАРС повідомляє у понеділок, що «депутати Донецької облради оголосили про створення «Донецької народної республіки» та звернулися до Росії». Але тут ні слова немає про те, що депутати Донецької облради не відповіли на ультиматум «проросійських активістів», котрі силою захопили будівлю обласної державної адміністрація Донецька та вимагали провести позачергову сесію облради. Навіть силою, яку застосували самопроголошені сепаратисти, їм не вдалося зібрати кворум для засідання сесії облради.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG