Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратистські напади у Харкові і незрозумілі дії міліції


У Харкові сепаратисти кажуть, що не збираються залишати будівлю обласної державної адміністрації. У фойє на першому поверсі вони готові стояти, поки депутати не зберуться на позачергову сесію обласної ради. На ній депутатам пропонують ініціювати референдум щодо федеративного устрою країни, наданню державного статусу російській мові та позаблокового статусу України. А деякі проросійські лідери хоч зараз готові зайти зі своїми активістами до зали облради, аби проголосувати за народний референдум. З протилежного боку будівлі обладміністрації стоять прихильники єдиної соборної України – це активісти Євромайдану. Між двома мітингуючими таборами у понеділок впродовж дня відбувалися словесні перепалки та зав’язувалися сутички з використанням петард та сльозогінного газу.

Вечір на площі «Свободи» завершився битвою битами. Після 19-ї вечора хлопці спортивної статури з георгіївськими стрічками в руках, у яких були палиці та бити, вдруге накинулися на активістів Євромайдану. Вони жбурляли в них петардами, вибухопакетами, та застосовували сльозогінний газ. Євромайданівці, рятуючись від побиття, почали тікати до парку Шевченка, але за ними навздогін побігли і бойовики. За словами очевидців та представників Червоного хреста, серед активістів Євромайдану є травмовані – у двох травми голови. Таким чином федералісти витіснили з площі «Свободи» своїх опонентів.

Вранці, через Фейсбук міністр МВС України Арсен Аваков звітував, що будівля обласної державної адміністрація взагалі звільнена від сепаратистів, але для останніх – це лише стало насмішкою і приводом для зловтіхи, мовляв, звідси ні ногою, допоки «Київська хунта» не піде геть.
Харківські сепаратисти оголосили про створення «Харківської народної республіки»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Тож представники обласної та місцевої влади взялися за переговори з проросійськими активістами, аби їх умовити вийти з головного приміщення Харківщини. Головна вимога сепаратистів – це скликання позачергової сесії обласної ради для ініціювання місцевого референдуму з федеративного питання. Про це заявила перед зібранням на ганку будівлі ОДА голова харківського осередку КПУ Алла Александровська.

«Ми, мешканці Харківської області, хочемо висловитися стосовно того, що Україна повинна бути федеративною державою, за те, що російська мова має бути державною, і за те, що Україна немає вступати в НАТО», – зазначила вона.

Решта лідерів проросійських організацій готові не чекати, поки влада збереться з рішенням про позачергову сесію, і мітингарі готові провести свою альтернативну облраду. Для цього активісти записувалися в «альтернативні депутати» – їх набралося аж 140 і вони вирушили до зали облради. Але проросійським активістам стали на заваді щільним кордоном міліціонери. До зали їх не пропустили.

Пряма трансляція з Харкова. Штурм облдержадміністрації
Вибачте, але ця функція в даний час не доступна

«Ніяких референдумів на сепаратистські теми не буде» – Кернес

Після кількагодинних перемовин з проросійськими представниками, міський голова Генадій Кернес заявив, що ініціативна група має написати заявку на проведення позачергової сесії облради. Але Кернес учергове переконує, що на референдум харківська влада не погодиться, бо це протизаконно.

«Ніяких референдумів на сепаратистські теми у Харкові, і конкретно якщо говорити про Харківську міську раду, не буде. Один із мітингарів пропонує провести консультативне опитування. На що я йому запропонував, давайте я виділю власні кошти на проведення соціологічного дослідження. Нехай соціологи, яких винаймуть ці представники, проведуть соціологію, і тоді побачать, чим сьогодні займаються в робочий час харків’яни, яка у них позиція», – зазначив Кернес.
Кернес проти референдуму в Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

А тим часом керівник МВС Арсен Аваков сподівається, що людей вдасться вивести з приміщення Харківської ОДА без пострілів. Керівник української міліції у понеділок цілий день провів у Харкові, але від спілкування з пресою відмовився. Серед журналістів ходили чутки, що він тут, аби на місці розібратися, хто недільного вечора з міліцейського начальства зрадив і пропустив до обладміністрації прапороносців із триколором.

Активісти Євромайдану обурені, що міліція під час останніх сутичок не виявляє активності, просто спостерігає за нападами людей з георгіївськими стрічками на тих хто протестує проти проросійської навали. У Фейсбуці Арсен Аваков написав, що правоохоронні органи України отримали наказ повернути ситуацію під контроль без крові. «МВС не стрілятиме в людей», – зазначив Аваков. Разом з тим він попередив, що до тих, хто чинить напади на державні будівлі, співробітників правоохоронних органів та цивільних осіб буде застосований «жорсткий підхід».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG