Доступність посилання

ТОП новини

Росія в ПАРЄ: припиняти повноваження або позбавляти права голосу?


СТРАСБУРГ. Сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій Росію можуть позбавити права голосу або зупинити її повноваження в Асамблеї як санкції за анексію Криму, почала роботу в Страсбурзі 7 квітня. Крім того, на сесії повинні пройти термінові дебати про стан демократичних інститутів в Україні.

Глава російської делегації в ПАРЄ, голова комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков раніше розповів журналістам, що у зв’язку з конфліктом Росії і України в ПАРЄ було висунуто дві ініціативи: про припинення повноважень Росії в асамблеї – з цією пропозицією виступив член палати громад британського парламенту Роберт Волтер, – і про позбавлення Росії права голосу (її автор – член парламенту Данії Міхаел Оструп Єнсен).

Позбавлення права голосу є менш суворою санкцією порівняно з припиненням повноважень. У першому випадку делегація може брати участь у дебатах асамблеї, але не може голосувати за резолюціями ПАРЄ, у другому – російські депутати перестають бути членами ПАРЄ до нового голосування з цього питання в січні 2015 року та не мають права бути присутніми на засіданнях.

Разом з тим поки на порядку роботи ПАРЄ на 7 квітня є лише одне питання – про перегляд повноважень російської делегації. В апараті ПАРЄ кореспондентові Російської служби «Голосу Америки» роз’яснили, що 7 квітня асамблея визначиться з датою, коли дана ініціатива буде розглядатися. Згідно з попередньою інформацією, дебати про повноваження російської делегації мають відбутися 9 або 10 квітня.

Олексій Пушков до початку сесії заявляв журналістам, що зберігається можливість м’якого для Росії варіанту розвитку подій. «Вся послідовність подій вибудовується таким чином, щоб російська делегація не покинула асамблею до того, як будуть дебати по Україні», – сказав глава російської делегації.

Разом з тим раніше Олексій Пушков, виступаючи в Держдумі, заявив: якщо буде ясно, що Росію збираються позбавити повноважень у ПАРЄ, російська делегація в попереджувальному порядку сама заявить про вихід з асамблеї, не чекаючи голосування.

Якщо ж російську делегацію вирішать залишити без права голосу, то Росія, за словами Пушкова, відреагує на це, але не складе з себе повноважень. Остаточне рішення про свої дії російська делегація винесе, найімовірніше, «ввечері в середу або вранці в четвер», сказав її голова.

При цьому депутати російського парламенту вже закликають до відплатних дій у в разі зупинення повноважень російської делегації в ПАРЄ. Зокрема, депутат Держдуми від ЛДПР Михайло Дегтярьов запропонував російському керівництву перестати сплачувати щорічний членський внесок до бюджету Ради Європи.

Член Ради федерації Ігор Морозов, в свою чергу, закликав в інтерв’ю «Ехо Москви» до того, щоб у відповідь на санкції з боку ПАРЄ відновити в Росії застосування смертної кари (скасування смертної кари або, як мінімум, припинення де-факто її застосування було обов’язковою умовою вступу Росії до Ради Європи у 1996 році).

Варто нагадати, що російську делегацію ніколи не позбавляли повноважень в ПАРЄ, але один раз позбавляли права голосу – 6 квітня 2000 ПАРЄ ухвалила таке рішення у зв’язку з відмовою Москви від мирних переговорів з чеченськими бойовиками. Російська делегація, за винятком членів фракції «Яблуко» Сергія Іваненка та Олександра Шишлова, а також члена «Союзу правих сил», відомого правозахисника Сергія Ковальова, залишила засідання і відмовилася від участі в наступній сесії. У той час главою російської делегації в ПАРЄ був Дмитро Рогозін, нині віце-прем’єр російського уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG