Доступність посилання

ТОП новини

Проект резолюції ПАРЄ заперечує легітимність референдуму в Криму


Моніторинговий комітет ПАРЄ пропонує Асамблеї ухвалити проект резолюції, в якому референдум у Криму від 16 березня буде визнано неконституційним.

«Так званий референдум, що відбувся у Криму 16 березня 2014 року, є неконституційним, оскільки суперечить як Конституції Криму, так і Конституції України. Крім того, заявлена явка і результати є неправдоподібними», – йдеться в проекті резолюції, що у вівторок підтримав моніторинговий комітет.

Як наголошується в документі, «результати референдуму і незаконна анексія території з боку Російської Федерації не мають юридичної сили і не визнаються Радою Європи».

«Асамблея знову заявляє про свою рішучу підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України», – йдеться в проекті резолюції.

Крім того, наголошується в проекті, Асамблея висловлює занепокоєння з приводу збільшення кількості достовірних повідомлень про порушення прав етнічних української і кримськотатарського меншин у Криму, зокрема в тому, що стосується їх доступу до своїх домівок після анексії, здійсненої Росією.

«Вона закликає російську владу гарантувати негайне припинення цих порушень і судове переслідування всіх винних. Крім цього, необхідно забезпечити повний доступ в цей регіон міжнародних спостерігачів із дотримання прав людини ОБСЄ», – йдеться в проекті.

Проект буде винесено на голосування в середу в другій половині дня.
XS
SM
MD
LG