Доступність посилання

ТОП новини

Українські танки розвернуті в тил


Харків – Дула українських танків на кордоні з Росією розвернуті в тил. Це знак того, що з українського боку агресія відсутня, пояснюють у Східному регіональному управлінні Державної прикордонної служби. Вздовж кордону – ланцюг ровів протяжністю у понад сто двадцять кілометрів, а за самою межею, що поділяє Україну та Росію, пильнують посилені патрулі, до яких входять не лише прикордонники, а й співробітники МВС, СБУ та мешканці прилеглих сіл Харківщини.

Люди, військова техніка та сама земля в повній бойовій готовності. Слова про землю – це не метафора, вздовж українсько-російського кордону викопані рови у три метри завширшки і у метр завглибшки. Прикордонники кажуть, це перша перешкода і пастка для військових машин і танків.

«Танк під’їжджає, якщо він захоче проїхати, він передньою частиною упирається в рів і далі фізично не може виїхати на оцей насип», – пояснює начальник Східного регіонального управління державної прикордонної служби Андрій Кучеренко.
Танк під’їжджає, якщо він захоче проїхати, він передньою частиною упирається в рів і далі фізично не може виїхати

Охороняти кордон допомагають активісти

В охороні державного кордону беруть участь, окрім самих прикордонників, активісти громадських формувань з найближчих сіл.

Як розповів заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Василь Хома, у добровільних патрулях працює вже триста чоловіків з прилеглих населених пунктів.

«Це громадяни з прикордонних сіл. Є факти спільного патрулювання, є і робота, яка виконується для облаштування прикордонної території. Це все на громадських засадах», – розповідає Василь Хома.

Ближче до кордону сконцентрувались і щойно мобілізовані. Чоловіки, перед тим як пристати до повноцінної служби на кордоні, проходять навчання з військової підготовки. Упродовж тижневого навчання чоловіки живуть у наметах, а по завершенні підготовки, коли їх долучать до охорони держкордону, усіх переведуть до стаціонарного житла, розповів Радіо Свобода Андрій Кучеренко. Він каже, умови наметового містечка мобілізованим допоможуть швидше згуртуватися і пристосуватися до військового життя. Новобранець Артем Шепілов по військовому стриманий у відповідях на запитання щодо харчування та проживання в наметах.

«Похолодало. Он у нас є чим топити», – Артем показує модернізовану «буржуйку» – пічку сконструйовану і подаровану військовим волонтерами.

Держприкордонслужба попереджає про рішучі заходи

До охорони державного кордону також залучені співробітники МВС та СБУ.

У рамках операції «Кордон» щодня до несення служби на даній ділянці залучається близько тисячі прикордонних нарядів, які діють по трьох рубежах захисту кордону, передає прес-служба Держприкордонслужби.

Упродовж доби, йдеться у повідомлення, у в’їзді в країну було відмовлено майже 200 громадянам Росії, які могли брати участь в екстремістській діяльності на території України.

Держприкордонслужба звертає увагу громадян на те, що у разі спроби дестабілізувати ситуацію в прикордонних регіонах і зокрема в пунктах пропуску, будуть вживатися рішучі заходи щодо притягнення винних до адміністративної та кримінальної відповідальності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG