Доступність посилання

ТОП новини

Реформа самоврядування – це подачка Сходу – активіст


Реформа самоврядування – це подачка Сходу – активіст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:15:32 0:00

Реформа самоврядування – це подачка Сходу – активіст

Децентралізація буде неповною, якщо повноваження отримають лише регіональні представники влади, переконаний активіст руху «Сила Людей» Антон Малеєв. В ефірі Радіо Свобода він зазначив, що справжня реформа має досягти найнижчих рівнів управління громадою. Отож, як мали б змінитися повноваження областей і районів за концепцією? До Вашої уваги основні тези зі сказаного Антоном Малеєвим.

У нас система тоталітарна старої радянської моделі, коли президент вирішує, що коїться в країні. Жодна ОДА чи район у Києві не може щось ухвалити, якщо про це не знає президент. Зараз намагаються позбавити цих повноважень посаду президента.

Місцевим громадам треба вирішувати, як їм далі жити. Ось це надання прав на місцеве самоврядування і є одним зі шляхів до вирішення проблеми, коли Схід налаштований проти Заходу. Одна частина не буде лізти в іншу частину, і це поліпшить ситуацію в областях.

Це – за задумкою авторів, однак є проблема: насправді цей проект веде до часткової федералізації країни.

Бюджети громад залишатимуться частково на місцях. Це буде більше того, ніж мають громади на сьогодні. Але реформується це на рівнях областей, але не на рівні районів чи мікрорайонів.

На сьогодні нема законодавчої бази, щоб втілити концепцію, це дійсно схоже на обіцянку перед виборами.
Я вбачаю в пропонованих нормах подачку східним областям

Я вбачаю в пропонованих нормах подачку східним областям, щоб можна було пояснити: «ми намагаємося і вам допомогти». Однак і сходинку до заходу – бачите, це ж не є повністю федералізація, ми намагаємося самоврядування впроваджувати.

Децентралізація в Україні має впроваджуватися не за рахунок того, що голові області надали якісь додаткові повноваження, а за рахунок того, що мешканці вирішили, як їм спільно жити і на що витрачати гроші.

Якщо люди на місцях не будуть вибивати собі повноваження і якісь речі, якими керують вони, зміни не настануть ніколи, про реформу місцевого самоврядування можна буде забути.
  • Зображення 16x9

    Андрій Баштовий

    Журналіст Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG