Доступність посилання

ТОП новини

Ескалація конфлікту завдасть значно більшої шкоди російському бізнесу, ніж вважають у Кремлі


Джеффрі Сакс
Джеффрі Сакс
Американський економіст Джеффрі Сакс передрікає сумні наслідки для російської економіки в разі подальшої ескалації конфлікту із Україною. На його думку, шкоди завдадуть не тільки офіційні санкції, які оголосили Сполучені Штати і Євросоюз. Значно більші втрати Росії принесе реакція ринку. Такі прогнози один із авторів економічних реформ в Росії висловив у понеділок в Києві, де зустрічався із українськими урядовцями.

Економіст Джеффрі Сакс говорить:

«Якщо Росія продовжуватиме рух у цьому дуже небезпечному напрямку, вона отримає надзвичайно великі негативні наслідки для своєї економіки. Це буде дуже сумно. Росії потрібна взаємодія із світовою економікою і закордонні інвестиції. Але всього цього не буде, якщо криза і далі поглиблюватиметься. Будуть трагічні результати. Я сподіваюся, Росія не буде провокувати потужну економічну кризу. Бо справа не тільки в тих санкціях, про які говорять офіційно. Реакція ринку абсолютно підірве російську економіку. Буде дуже неприємно – страждатимуть люди, шкоди зазнає економіка регіону і економіка світу в цілому. Сподіваюся, ми цього не побачимо».

Проте українська економіка постраждає найбільше, визнає експерт. Мовляв, якщо Росія повністю закриє свої ринки від українських товарів – втрати будуть надто відчутними. Переорієнтація українських виробників на ринки інших країн буде тривалою і непростою. В цьому випадку жодна міжнародна допомога Україні не допоможе:

«Угода із МВФ буде корисною для України, але ні в якому разі недостатньою для країни. Домовлятися із Фондом треба швидко – це дасть тимчасову підтримку. Але якщо на цьому зупинитися – жодної проблеми це не вирішить. Важливіше за фінансову кризу – поліпшити умови ведення бізнесу, змінити систему управління і залучити іноземні інвестиції. МВФ цього не зробить. На цю тему треба спілкуватися із приватними інвесторами, а не з Фондом. Тому я б сказав, що співпраця із МВФ – в цілому позитивний крок, але не ліки від ваших хвороб. Гроші Фонду можуть сприяти фінансовій стабільності, але не дасть економічного зростання».

Водночас економіст каже – попри нинішні політичні і фінансові проблеми українська економіка потенційно здатна зацікавити інвесторів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG