Доступність посилання

ТОП новини

CБУ повідомляє про затримання 23-річної російської шпигунки


Служба безпеки України затримала громадянку Росії, яка виконувала завдання спецслужб для дестабілізації ситуації в південних областях України, повідомляє прес-центр СБУ.

За повідомленням, затримана Марія Коледа, 1991 року народження, прибула в Херсон 4 квітня. За словами Коледи, це вже дев’ята її подорож в Україну, кажуть в СБУ.

«Протягом 5-6 квітня іноземка провела низку зустрічей із лідерами та активістами проросійських рухів в Херсоні, а також відвідала окремі районні центри області для моніторингу ситуації на місцях», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за інформацією СБУ, 7 квітня Коледа брала безпосередню участь у сутичках біля Миколаївської обладміністрації, під час яких застосовувала вогнепальну зброю, внаслідок чого, за її словами, поранила трьох осіб. Після цих подій вона, переховуючись, повернулася в Херсонську область.

Оперативники встановили, що 8 квітня Коледа доповіла своєму куратору в Росії про наявність в активістів саморобних вибухових пристроїв у «необмеженій кількості» та досягнуту домовленість щодо отримання ними стрілецької зброї. Вона також відзвітувала про підготовку двох диверсійних груп (сім осіб із Херсона та шість із Нової Каховки) для направлення до Донецька для участі в масових заворушеннях, заявляють у СБУ.

«Коледа отримала також вказівку з’ясувати стан озброєння співробітників Державної прикордонної служби України на кордоні Криму з материковою частиною України та можливість потрапляння з Криму, легально або в обхід встановлених пунктів пропуску, осіб, яким СБУ заборонила в’їзд в Україну», – зазначили в прес-центрі.

Як повідомили в СБУ, під час затримання у росіянки вилучили травматичний пістолет, переобладнаний під стрільбу бойовими патронами, та методичні рекомендації для підготовки диверсійних груп.
XS
SM
MD
LG