Доступність посилання

ТОП новини

Нуланд: За захопленнями будівель на Сході України стоять російські спецсили


Вікторія Нуланд
Вікторія Нуланд
Під час слухань в Гельсінській комісії при американському Конгресі заступник державного секретаря Вікторія Нуланд розповіла, що США фіксують чимало випадків порушення прав людини в Криму. Державний секретар США Джон Керрі, сказала його заступниця, навіть передав міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову документи, що засвідчують погіршення ситуації з правами людини на півострові після його окупації Росією.

«Повідомлення про порушення прав людини в Криму після його окупації Росією, шокують. Минулого тижня кримськотатарський активіст, який протестував проти російської окупації півострову, був викрадений, підданий тортурам та вбитий проросійськими збройними формуваннями», – заявила вона.

У захопленнях державних будинків в Харкові, Донецьку, Луганську та Маріуполі Вашингтон чітко бачить руку Москви.
Це далеко не стихійні події. Ці інциденти мають усі ознаки оркестрованої кампанії з підбурювання, сепаратизму та саботажу української державності
Вікторія Нуланд

«Це далеко не стихійні події. Ці інциденти мають усі ознаки оркестрованої кампанії з підбурювання, сепаратизму та саботажу української державності, що робиться за вказівкою та допомогою російських сил безпеки», зазначила Нуланд.

Вона представила політику США з розв’язання кризи: фінансова допомога Україні разом з МВФ та європейськими партнерами, тиск на Росію та одночасні переговори з метою деескалації кризи і останнє – посилення боєздатності партнерів по НАТО в регіоні.

Американські законодавці, зокрема, хотіли знати, як само планується використати державні гарантії США в один мільярд доларів.

«Я сподіваюсь, що ви можете відповісти на критику нашої допомоги в 1 мільярд доларів. Кажуть, що частина цієї допомоги піде на оплату боргів, які Україна має перед Росією. Чи це правда?» – поцікавився Стівен Коен, конгресмен-демократ.
Нуланд завірила, що ці гроші підуть на зовсім на інші цілі:

«Наш пріоритет і пріоритет українців полягає в тому, щоб використати наші гроші, аби допомогти в реформі енергетичного сектора та, разом з МВФ, - в запроваджені антикорупційних заходів. Але більшість грошей піде, аби допомогти соціально незахищеним українцям, яких зачепить підняття цін на електроенергію».
Наш пріоритет і пріоритет українців полягає в тому, щоб використати наші гроші, аби допомогти в реформі енергетичного сектора та, разом з МВФ, – в запроваджені антикорупційних заходів
Вікторія Нуланд



Кілька конгресменів поцікавилися щодо шляхів зменшення енергетичної залежності України від Росії.

«Більша частина влади Росії в цьому регіоні походить з її статусу держави – постачальника нафти та газу, який та агресивно використовує з політичною метою. Була досить серйозна дискусія щодо ролі експорту американського природного газу, аби допомогти з цією проблемою. Можливо, треба допомогти Україні з переходом на альтернативні джерела енергії?» – запитав сенатор Шелдон Вайтгауз.

За словами Нуланд, США вже активно залучені в зусилля з реверсу газу в Україну з Європи та у покращення енергозберігаючих технологій. А американські компанії – у видобуток сланцевого газу в Україні. На думку Нуланд, Україна протягом 8-10 років зможе стати повністю енергетично незалежною від Росії.

Загалом Вікторія Нуланд розповіла, що Адміністрація США задоволена темпом реформ, які відбуваються в Україні. Але Вашингтон хотів б бачити, щоб члени українського уряду частіше їздили на Схід країни та вели діалог з його населенням.

Що стосується повернення Криму, то це може статися в середньо терміновій перспективі і важливим елементом цього буде економічний успіх на решті території України, вважають в Державному департаменті США.

Відповідаючи на питання щодо виборів, Нуланд зазначила, що в Адміністрації є всі причини вірити, що вони пройдуть успішно. Але, аби результати виборів були незаперечними у тому числі і для Росії, США надішлють в Україну рекордну кількість спостерігачів.
Під час слухань був продемонстрований високий рівень підтримки і з боку Конгресу, і з боку Державного департаменту
Олександр Моцик

Присутній під час слухань Посол Україні в США Олександр Моцик залишився задоволеним підтримкою, яку США надають Україні, а особливо – рівнем їх обізнаності щодо розвитку подій на Сході України та в Криму.

«Сьогодні під час слухань був продемонстрований високий рівень підтримки і з боку Конгресу, і з боку Державного департаменту. Ми всі могли пересвідчитися, що американці серйозно ставлять до того, що відбулося, засуджують агресію, не визнають і ніколи не визнають анексії Криму і будуть працювати разом з Україною, щоб вирішити усі питання дипломатичними засобами. Вони дуже добре поінформовані, знають ситуацію в деталях і на них російська пропаганда не діє. Дуже добре, що у них є чітке бачення та розуміння, що сьогодні у східних регіонах України розгортається сценарій, апробований в Криму», – сказав Олександр Моцик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG