Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу до кінця року


Парламентська Асамблея Ради Європи позбавила російську делегацію права голосу і зборонила росіянам займати керівні посади в ПАРЄ до кінця року через підтримку російськими депутатами дій щодо окупації й анексії Криму Москвою. Крім того, російській делегації заборонено брати участь у місіях спостерігачів на виборах.

Це рішення ухвалили під час слухань на сесії ПАРЄ в Страсбурзі, участь в яких російська делегація не брала.

Парламентська асамблея Ради Європи зберегла за собою право анулювати повноваження делегації Росії, якщо Росія не піде на деескалацію конфлікту і не відмовиться від анексії Криму.

В ухваленій напередодні резолюції, ПАРЄ висловила підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Делегати Асамблеї також назвали необґрунтованими аргументи Росії щодо її дій в Криму, висловивши при цьому занепокоєння і щодо великої концентрації російських військових на кордоні з Україною.

Водночас глава російської делегації, голова комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков назвав позицію ПАРЄ абсолютно політизованою.

Російську делегацію в перший раз позбавили права голосу в ПАРЄ на квітневій сесії 2000 року. Тоді Асамблея ухвалила резолюцію, що засуджує Росію за порушення прав людини в Чечні. Повноваження російської делегації були підтверджені, проте члени делегації були позбавлені права голосу. У відповідь російська делегація демонстративно полишили залу засідань. Російські депутати відновили право голосу вже в січні 2001 року.
XS
SM
MD
LG