Доступність посилання

ТОП новини

Окупувавши Крим, Росія знищила систему міжнародної безпеки – експерти


Виступ Арсенія Яценюка на Безпековому Форумі у Києві, 10 квітня 2014 року
Виступ Арсенія Яценюка на Безпековому Форумі у Києві, 10 квітня 2014 року
Київ – США і держави Євросоюзу готові посилити санкції проти Кремля, НАТО розриває співпрацю з Москвою, російська делегація позбавлена до кінця року права голосу у Парламентській асамблеї Ради Європи. Це реакція Заходу на агресію Росії проти суверенної України. Але війська Росії досі перебувають у Криму і вздовж лінії російсько-українського кордону. І мова йде вже не про безпеку України, а й про знищення – «рукою Москви» – системи колективної безпеки. Як реанімувати цю систему, міркують у Києві учасники міжнародного безпекового форуму.

Цей уже традиційний форум відбувається цього року в небезпечний для України і Європи час, зазначають учасники форуму, серед яких – українські і західні політики, інтелектуали, військові експерти.

Джерелом небезпеки фахівці вважають Росію, яка, порушивши свої міжнародні зобов’язання, здійснила військову агресію проти України і втручається у внутрішні справи України.

Найбільш гаряче учасники форуму обговорювали можливості вступу України до НАТО та Євросоюзу як потужних систем колективної військово-політичної та економічної безпеки. Але, як стверджує прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, на сьогодні питання щодо приєднання України до Північноатлантичного альянсу не стоїть – є ризик, що Росія використає такий крок як привід для наступної агресії.

Посилена співпраця з НАТО буде означати те, що Росія знову використає цю карту і буде намагатись розколювати Україну
Арсеній Яценюк
​«Нині в Україні серйозно зросли настрої щодо підтримки ідеї євроатлантичної інтеграції. Але ми, як уряд, чудово усвідомлюємо: посилена співпраця з НАТО буде означати те, що Росія знову використає цю карту і буде намагатись розколювати Україну так, як вона це намагається робити зараз. Тож у нас немає іншого виходу, як будувати власні Збройні сили», – наголосив прем’єр

Водночас, він запропонував міжнародній спільноті напрацьовувати нову, спільну модель безпеки для Європи. Нинішні дії Росії проти України Арсеній Яценюк назвав «зухвалим міжнародним злочином».

Куди вступати Україні? І чи вступати?

Дехто з експертів вважає, що розв’язати соціально-економічну кризу і відновити політичну єдність у державі можна, якщо Євросоюз надасть Києву перспективу членства в ЄС. Так, колишній голова представництва України при Євросоюзі Роман Шпек навів приклад західних сусідів України.

«Перспектива членства цих країн у Євросоюзі була найкращим інструментом для прискорення політичних та економічних реформ, – вважає Шпек. – Це був потужний поштовх, який також поєднав сили політиків і суспільства, які визначили вступ до ЄС своїм спільним завданням».

Голова представництва ЄС, посол Ян Томбінський на це відповів, що без проведення Києвом реформ, без так званого «адаптаційного періоду» членство в Євросоюзі неможливе. Тим не менше, зазначив дипломат, Брюссель і надалі готовий підтримувати реформи, які нова влада у Києві почала впроваджувати для подолання кризи і перебудови як системи державного управління, так і економіки.

А помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд під час відеоконференції з Києвом підтвердила, що Вашингтон надасть фінансування для реформування секторів безпеки, енергетики, державного управління (адміністративна реформа), тощо, як і на впровадження Україною Конституційної реформи.

При цьому Нуланд наголосила, що українці самі повинні вирішувати, як їм реформувати і розбудовувати власну державу, а не Росія чи інші країни.
Абсолютно неприйнятно для Росії висувати вимоги щодо федералізації, що підвело б Україну до великих ризиків розпаду країни
Вікторія Нуланд

«Конституційна реформа повинна бути суто українською. Саме українці мають вирішувати, як виглядатиме ваша країна в майбутньому, а не зовнішні сили. І абсолютно неприйнятно для Росії висувати вимоги щодо федералізації, що підвело б Україну до великих ризиків розпаду країни», – наголосила Вікторія Нуланд.

Експерти – учасники форуму – погодилися з Нуланд: українці мають виконати «безпекову програму-мінімум», захистивши цілісність України і зберігши її економіку дієздатною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG