Доступність посилання

ТОП новини

Рада відправила на доопрацювання законопроект про права корінних народів


Верховна Рада України відправила на доопрацювання законопроект про права корінних народів України авторства депутата фракції УДАР Віталія Кличка.

На сьогоднішньому засіданні депутати розпочали розгляд двох законопроектів щодо прав корінних народів. Законопроект авторства депутата фракції «Батьківщина» Геннадія Москаля депутати відхилили, а проект закону Кличка вирішили відправити на доопрацювання.

Депутати також планують найближчим часом розглянути законопроект народного депутата Мустафи Джемілєва з урахуванням пропозицій, які звучали від депутатів у сфері дотримання прав корінних народів.

У законопроекті Кличка про права корінних народів міститься визначення поняття «корінний народ України». У пояснювальній записці зазначається, що у відповідності з цим визначенням запропоновано встановити, що корінними народами в Україні є кримські татари, караїми-тюрки (караїми) і кримчаки.

Законопроект також гарантує право корінних народів на самовизначення, вільне встановлення свого політичного статусу і вільну реалізацію свого економічного, соціального і культурного розвитку.

Також у проекті запропоновано закріпити право корінних народів на історичні землі, території їх компактного проживання та ресурси, якими вони традиційно володіли.
У березні Верховна Рада визнала кримськотатарський народ корінним народом у Криму з усіма правовими й соціальними наслідками цього статусу.
XS
SM
MD
LG