Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: Для нас неприйнятна Конституція, в якій Крим – це частина Росії


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв
Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв вважає, що дискутувати з приводу Конституції, згідно з якою Крим є частиною Росії, немає сенсу. Про це він заявив у коментарі сайту «Крим.Реалії».

«Для нас неприйнятна ніяка Конституція, де йдеться, що Крим є складовою частиною Росії», – сказав він. «Якщо прибрати такий пункт, то далі можна розмовляти», – додав Джемілєв.

При цьому він звернув увагу на «маневри» сепаратистів, які раніше ухвалили постанову про гарантії відновлення прав кримськотатарського народу, згідно з якою, зокрема, кримські татари повинні отримати 20-відсоткову квоту в парламенті і в органах виконавчої влади, гарантоване представництво в місцевих радах, однак незабаром ухвалили Конституцію, де про це «ні слова».

11 квітня на позачерговому пленарному засіданні самопроголошеного Державної Ради невизнаної Республіки Крим була ухвалена «Конституція Республіки Крим».

Напередодні Меджліс зажадав закріпити в «Конституції» статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму, гарантії «ефективної участі кримських татар у суспільно-політичному житті республіки» і офіційне визнання Курултаю і формованих ним органів.
XS
SM
MD
LG