Доступність посилання

ТОП новини

Путін відчув, що Україна готова оборонятися (європейська преса)


Західна преса інформує про ініціювання президентом США Бараком Обамою нових санкцій проти Росії спільно з ЄС. Про це Обама вів мову у четвер пізно ввечері з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, про що повідомляють європейські газети. Оглядачі в Європі також вважають, що «виклики Києву на сході України серйозні, але вирішувані», головне, як зауважують західні експерти, щоб Київ «зміцнював національну єдність» всієї України. Деякі видання коментують нові газові погрози Кремля на адресу Києва і вказують на реальну можливість початку реверсу газу до України з Європи, коли про готовність здійснювати це заявили вже Словаччина і Угорщина.

Швейцарська Neue Zurcher Zeitung оприлюднила у п’ятницю коментар свого кореспондента Волкера Пабста з Києва, який аналізує реальну небезпеку викликів для Києва на сході України. Автор вважає, що драматичність подій у Донецьку, Луганську, Харкові сильно нагадує російські розробки, котрі привели до анексії Росією Криму. Але, як наголошує автор, «на сході України немає ніякої більшості серед населення для здійснення акції приєднання цього регіону до Росії». Пабст вважає також, що витверезливими для Росії на сході України є ті факти, що Київ проявляє тут «вищу готовність до оборони», та й інші фактори, як економічні, так і політичні, на думку швейцарського оглядача, «сильно перевищують користь для Кремля у можливій наступній анексії на сході України».

Пабст наголошує, що «всупереч драматичним картинам російської пропаганди, ніякі масові сили не стоять за проросійськими активістами в Харкові, Луганську чи Донецьку». Автор зауважує й те, що «локальні еліти тут зацікавлені, скоріше, зберегти свій вплив у Києві, аніж входити до складу Росії». Хоча, на думку Пабста, «місцеве населення й еліта потребують більшої автономії, і страхи потрапити під п’яту Києва реальні». Тому експерт із Цюріха вважає, що «одним із найбільш важливих завдань для Києва – виграти у сприйнятті себе на сході України».

Пабст також вважає пропозиції російського глави МЗС Сергія Лаврова щодо федералізації України лицемірними, неприйнятними, бо вони ведуть до дестабілізації у державі. Хоча, на думку швейцарського оглядача, Києву варто враховувати регіональні відмінності шляхом більшої автономності управління цими регіонами з метою реального втягування їх у загальнонаціональний процес ухвалення управлінських рішень. Експерт радить Києву також зважено ухвалювати зовнішньополітичні рішення з метою не доводити певні прошарки населення до намагання потрапити під руку Москви. Волкер Пабст також резюмує, що на сьогодні Київ безсилий проти військової потуги Росії, коли Захід не зможе допомогти Україні військом, у разі нової агресії Росії на сході. Тому, на думку оглядача з Цюріха, «на даний час найбільш ефективною формою оборонної стратегії для України є зміцнення національної єдності».

Австрійська Die Presse повідомляє, що «Барак Обама бажає нових санкцій США і ЄС проти Росії». Про це, як інформує газета, президент США вів мову по телефону пізно у четвер із канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Обама і Меркель, як зауважує газета з Відня, закликали Росію відвести свої війська від східних кордонів України. Обидва лідери Заходу вели мову про спільну підготовку до більш жорстких санкцій проти Росії через явну загрозу з боку Москви, поряд із анексією Криму, на східних кордонах України. Білий дім заявив після цих переговорів Обами про явні прояви оркестрованої з Москви кампанії з підбурювання й саботажу на сході України. У Берліні, як інформує австрійське видання, повідомили також, що Обама і Меркель вели по телефону мову у четвер пізно ввечері (місцевий час США) про майбутні консультації 17 квітня у Женеві (Швейцарія) глав дипломатії США, ЄС, України і Росії з метою пошуку політичного виходу з української кризи.

Польська Rzeczpospolita інформує про «готовність Угорщини до реверсу газу з Європи до України». Про це, як повідомляє газета, йшлося під час зустрічі у четвер у Будапешті міністра закордонних справ Угорщини Яноша Мартоні із заступником міністра закордонних справ України Данилом Лубківським. Мартоні заявив, що Угорщина технічно спроможна перекачувати щоденно до української газотранспортної системи близько 17 мільйонів кубічних метрів блакитного палива з Європи. Тут також наголошено, що ЄС готовий щорічно перекачувати до України через Угорщину і Словаччину до 8 мільярдів кубічних метрів газу з Європи. Видання також зауважило, що Росія, у відповідь на це, погрожує Братиславі й Будапешту, що реверс газу до України з Європи, мовляв, є незаконним.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG