Доступність посилання

ТОП новини

Таємничі заручники Луганська


Ґлен Кейтс (Glenn Kates)

Служба безпеки України оголосила 8 квітня, що проросійські сепаратисти, які захопили в Луганську будівлю СБУ, взяли в заручники 60 осіб. Втім, доказів на підтримку цієї заяви досі немає.

Озброєні демонстранти, деякі з яких стверджують, що є колишніми членами розпущеного «Беркута», контролюють будівлю СБУ з 6 квітня.

Українські силовики заявили 8 квітня, що демонстранти «погрожують близько 60 особам зброєю та вибухівкою» всередині будівлі, яка знаходиться за 25 кілометрах від кордону з Росією.

Це звинувачення поширили українські та західні ЗМІ.

Але лідери збройної групи і місцеві чиновники відкидають обвинувачення. Коли близько 56 людей, за повідомленням, покинули будівлю вранці 9 квітня, деякі видання назвали їх звільненими заручниками. Але відтоді ніхто з тих людей не заявив, що їх утримували силоміць.

Місцеві журналісти, яким згодом дозволили увійти до зайнятої будівлі СБУ, не бачили ніяких доказів затримання заручників.

Сімон Островський, який висвітлював для Vice News українську кризу та відвідав окуповану будівлю в Луганську 10 квітня, відкинув заяви про заручників у своєму Twitter-акаунті. Він сказав, що українська влада подає «дезінформацію» з цього питання.

Сепаратисти вимагають проведення референдуму, щоб відділитися від Києва, і просять втрутитися Москву. Як сказав один із них, колишній офіцер «Беркута», британській газеті Guardian, «Росія нам не допоможе, якщо ми будемо брати заручників».

(Переклад Анни Шаманської)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG