Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: рішення ПАРЄ – це серйозний політичний ляпас режиму Путіна


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко
Завдяки ухвалений ПАРЄ резолюції, яка засуджує анексію Криму Росією, Україна отримує нові аргументи для позовів у міжнародних судах. Про це заявила народний депутат від УДАРу, член постійної української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Ірина Геращенко на брифінгу у Верховній Раді України.

Вона також назвала рішення ПАРЄ «серйозним політичним ляпасом режиму Путіна». ПАРЄ не лише позбавила російську делегацію голосу й заборонила росіянам обіймати керівні посади до кінця поточного року, там також ухвалили рішення створити спеціальну комісію, що розглядатиме порушення Росією територіальної цілісності не лише України, а й Грузії та Молдови, зауважила Ірина Геращенко.

На її думку, демарш російської делегації в ПАРЄ засвідчив, що «Росія не готова чути іншу точку зору, не готова до діалогу, натомість вона готова вести лише монолог з кийком у руках».

За її словами, російська делегація в ПАРЄ намагалася поширювати неправдиву інформацію про Україну, приміром, що тут заборонені КПУ, Партія регіонів, російська мова.

Ірина Геращенко також повідомила, що депутати Партії регіонів, які входять до української делегації, не брали участі в голосуванні ПАРЄ. Вона закликала їх у майбутньому залучатися до таких голосувань, щоб таким чином представляти національний парламент та разом з іншими депутатами відстоювати інтереси України.

10 квітня ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і зборонила росіянам займати керівні посади в ПАРЄ до кінця року через підтримку російськими депутатами дій щодо окупації й анексії Криму Москвою. Крім того, російській делегації заборонено брати участь у місіях спостерігачів на виборах.

А 9 квітня ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій висловила підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Делегати Асамблеї також назвали необґрунтованими аргументи Росії щодо її дій в Криму, висловивши при цьому занепокоєння і щодо великої концентрації російських військових на кордоні з Україною.
XS
SM
MD
LG