Доступність посилання

ТОП новини

Режим Януковича подолано, тепер треба зупинити Путіна – президент Freedom House


Зараз боротьба в Україні продовжується ‒ Креймер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Зараз боротьба в Україні продовжується ‒ Креймер

Київ – Режим Віктора Януковича намагався знищити українське суспільство, але громада не просто вижила, але й подолала «диктатора» і пильнує нову владу. Власне, саме громада і несе відповідальність за розбудову демократії, за подолання корупції, за створення належних умов для життя кожному українцеві. Так вважає президент американської неурядової організації Freedom House Дейвід Креймер, учасник міжнародного Безпекового форуму у Києві.
Громаді цієї держави довелося віддати більш як сто життів, щоб подолати режим Януковича

– Я не був в Україні два роки, а нині, приїхавши до Києва, збагнув: я приїхав в іншу державу. Громаді цієї держави довелося віддати понад сто життів, щоб подолати режим Януковича, який «прославився» високим рівнем корупції, тотальним знищенням громадських прав і свобод, руйнацією інститутів правосуддя і правопорядку, тощо. Я схиляю голову перед пам’яттю Небесної Сотні і перед тими мільйонами українців, які вистояли на Майдані.

Але, судячи з усього, зараз боротьба триває: з одного боку, українці готові взяти відповідальність за остаточне знищення старої системи, готові контролювати нову владу, котра повинна забезпечити розвиток держави і кожного її громадянина. З іншого боку, у новій владі, як кажуть самі українці, залишається чимало старих кадрів і громада хоче взяти під контроль діяльність органів влади. З цього і починається сучасна українська демократія. Але зазначу, що люди відчувають не лише ентузіазм, але й певний страх.

– Страх перед чимось чи перед кимось?
Експансія Росії також забрала життя українських військових, а на Заході досі не збагнули, що Путіну треба дати якнайшвидшу відповідь

– Українцям здається, що їх кинули напризволяще ті, кого вони називали «західними друзями». Під час потужних громадських протестів на Майдані, справді, на Заході довго розмірковували, чи варто запроваджувати санкції проти Віктора Януковича і його поплічників. Після вторгнення Росії у Крим Захід коливався, чи варто сваритися з путінською Росією. Але я кажу колегам: Революція Гідності коштувала українцям значно дорожче, ніж Помаранчева революція.

Експансія Росії також забрала життя українських військових, а на Заході досі не збагнули, що Путіну треба дати якнайшвидшу відповідь, це по-перше. По-друге, надзвичайно важливо, щоб Захід посилив свою присутність в Україні – і не лише у вигляді кредитних ліній, а й через програми розвитку, проекти з підтримки громадянського суспільства, незалежних ЗМІ, тощо. Насамперед, маю на увазі посильну, дієву допомогу з боку Євросоюзу.

– А на яку допомогу від Freedom House можуть розраховувати українські неурядові організації і журналісти?

– Freedom House завжди готовий підтримати журналістів і громадськість. У нас є спеціальна програма для українських журналістів, які розслідують корупційні справи. Громадські організації також потребують певних знань – як працювати з органами влади, як налагодити контроль над ними і не допустити використання чиновниками корупційних схем, тощо.

У контексті подій, які мають місце на сході України, важливою буде наша допомога органам місцевого врядування і підтримка концепції децентралізації владних повноважень, яку підготував український уряд. У даному випадку ідеться про презентацію концепції, наприклад. В Україні ми, американці, співпрацюємо з колегами з Канади, держав Євросоюзу і, насамперед, з українцями, які продемонстрували намір рухатись у напрямку демократії.

А чи може Захід зупинити агресію Росії?
Якщо ми не змусимо Путіна заплатити високу ціну, то не лише Україна опиниться в кризі, ми самі будемо мати набагато більшу кризу

– Я про це говорив під час дискусій на Безпековому форумі. Справді, не виключено, що російська агресія на захід триватиме. І Захід не може стояти осторонь і казати, що нічого не відбувається. Коли ми на Заході говоримо, що щось є неприйнятним, це просто слова, а треба наповнити ці слова змістом, показати, чому це неприйнятно. Якщо ми не змусимо Путіна заплатити високу ціну, то не лише Україна опиниться в кризі, ми самі будемо мати набагато більшу кризу – наші вороги не будуть нас боятися, а наші друзі не будуть мати в нас упевненості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG