Доступність посилання

ТОП новини

У Слов’янську СБУ і МВС захоплювали колишні «беркутівці» – джерело


Сепаратисти захопили відділення міліції в Слов'янську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Сепаратисти захопили відділення міліції в Слов'янську

У суботу вранці у Слов’янську, що на Донеччині, невідомі зі зброєю захопили міський відділок міліції. Зараз там зводять барикади, необхідне для цього їм привозять вантажними машинами, а на в’їздах до міста створені блок-пости, що нагадують кримські.

Як розповів Радіо Свобода мешканець Слов’янська Микола Лілов, захоплення відділку МВС виглядало як спланована операція, люди зі зброєю працювали чітко, тож міліція здалася. Очевидець розповів, що камуфляж на людях, що захоплювали приміщення, не виглядав таким, що його можна купити у військовій крамниці – вони були професійно оснащені.
Озброєні особи, причетні до захоплення будівлі СБУ у Слов’янську
Озброєні особи, причетні до захоплення будівлі СБУ у Слов’янську
Відразу зібрались купки прихильників «русского мира», російське телебачення… Неля Штепа, мер міста, говорила так, що склалось враження, що вона знала теж про це і повністю підтримує

«Зранку з’явилися ці люди з автоматами біля міськвідділу міліції. Всередині були хлопці з особового складу, намагались відбиватись, але коли вирвали решітку й зайшли всередину, їх просто більшість розпустили. Начальники сказали: йдіть додому, просто розходьтесь. Міліція розійшлась по домах. Відразу зібрались купки прихильників «русского мира», російське телебачення… Враження таке, що все заплановано, що це не стихійно, що люди знали, що це буде. Неля Штепа, мер міста, говорила так, що склалось враження, що вона знала теж про це і повністю підтримує. Потім люди захопили СБУ, я там проходив повз, теж люди з автоматами і форма схожа на те, що професійна. Потім активісти КПУ їздили містом, збирали людей на мітинг. Боялись, що буде штурм і зробили собі такий «щит» із людей», – розповів Микола Лілов.

Він також додав, що зараз озброєні люди пересуваються містом. Крім того, за його словами, біля захоплених будівель лаштують барикади, все необхідне привозять вантажівками. «На самоскидах підвозили пісок, мішки були для барикад. Це теж не виглядає стихійно, наче до цього вже готувались», – розповів Радіо Свобода Микола.
Озброєні чоловіки, учасники захоплення будівлі МВС у Слов’янську
Озброєні чоловіки, учасники захоплення будівлі МВС у Слов’янську

За інформацією жителів міста, точно є блок-пост із озброєними людьми на в’їзді в місто по трасі Слов’янськ-Донецьк, також є зі сторони Святогірська. Люди розповідають, що блок-пости нагадують ті, що вони бачили у репортажах про Крим. Там перевіряють всі машини, що викликають підозру, тому рух ускладнений. Зараз, як розповіли Радіо Свобода мешканці Слов’янська, люди там розгублені і не розуміють, що відбувається.

У Красному Лимані відбулись аналогічні події, щоправда, на захист свого міста стали мешканці та міський очільник. Місцевий житель розповів Радіо Свобода, як розгортались події сьогодні.

«Спочатку приїхало 20 озброєних чоловіків, але наші швидко зорієнтувались – підійшли місцеві жителі, міліціонери закрились у райвідділку. Потім прийшов міський очільник і зібрались ще люди. У невідомих стали питати, навіщо ті прийшли, вони відповіли, що прийшли їх захищати. Але лиманці сказали, що самі себе охоронятимуть, тож людям довелось поїхати. Хвилин за 20 вони повернулись з трохи більшою кількістю разом із місцевими симпатиками Росії, але люди та мер таки не дозволили їм нічого зробити», – сказав співрозмовник.

Він наголосив, що мер Красного Лиману – перший з міських голів на Донбасі, хто дав відсіч невідомим.

«Зелені чоловічки» вже на Донеччині?

За даними джерела Радіо Свобода, міськвідділ міліції у Слов'янську захоплювали колишні бійці «Беркута».
Ці люди озброєні автоматами Калашникова, підствольними гранатометами, цього на озброєнні у міліції та СБУ немає

«Люди, що захопили будівлі, це колишні спецпризначенці «Беркута». Вони захопили міліцію професійно, міліціонери не чинили опору, вони на якийсь час забарикадувались, але не насмілились протидіяти. Ми можемо припустити, що якщо багато зі співробітників «Беркута» переїхали до Криму і отримали російське громадянство, то цілком імовірно вони могли приїхати і сюди. Також це можуть бути й інші представники «Беркута», які залишились в Україні – це з'ясується пізніше. Ці люди озброєні автоматами Калашникова, підствольними гранатометами, цього на озброєнні у міліції та СБУ немає, тобто, це та зброя, яку вони принесли з собою», – розповіла Радіо Свобода поінформована особа. Незалежними джерелами ця інформація не підтверджена.

Думку про пов’язаність кримського сценарію до подій на Донеччині підтверджують і військові експерти. Через соціальні мережі адмірал Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Кабаненко дав своє бачення ситуації: «Вторгнення військ РФ на Сході відбулося. В Слов’янську та Красному Лімані не сепаратисти. Там діють військові розвідувально-диверсійні підрозділи. Почерк чіткий. Вони «допомагають» сепаратистам в розхитуванні ситуації. Сценарій вторгнення на Сході: Розвідувально-диверсійні групи (самостійно чи спільно з місцевими сепаратистами) захоплюють важливі об’єкти – створюють плацдарми вторгнення. Плацдарми вторгнення розширюються за рахунок сил підтримки (перекидання повітрям, просочування крізь кордон, прибуття з Криму та ін.) і сепаратистів. Проводиться об’єднання декількох розширених плацдармів (регіонально), активно працюють приховані механізми (підкуп впливових людей, шантаж, залякування і інші). Оголошується та проводиться керований референдум (бюлетені вже заготовлені). Оголошуються заздалегідь підготовлені результати референдуму і... вводяться війська для закріплення результату».

У МВС кажуть про імовірність жертв

Голова міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков звітує через соціальні мережі, що географія нападів на держбудівлі на Донеччині зростає.

«Краматорськ – йде напад. Невідомі обстріляли райвідділок. Міліція відповідає. Йде перестрілка. Красний Лиман – напад бойовиків з короткоствольними автоматами російського виробництва АК 100 – відбита силами міліції та міськими дружинниками . АК100 з підствольними гранатометами знаходиться тільки на озброєнні військ РФ, – повідомляє міністр. – Слов’янськ – знищені вишки мобільного зв’язку, блоковані міськвідділ міліції та СБУ», – зазначив Аваков.

Офіційно МВС повідомляє, що будівлі досі під контролем невідомих: «Сьогодні найбільш радикальні прояви спроб дестабілізації ситуації мають місце в Донецькій області. Невідомими озброєними людьми були захоплені адміністративні будівлі в місті Слов’янську. В даний час під контролем загарбників залишаються будівлі міліції і СБУ. У будівлі райвідділу міліції Слов’янська захоплена кімната для зброї, значну кількість вогнепальної зброї передано практично випадковим людям. Це ускладнює ситуацію і підсилює ймовірність жертв серед населення міста».
Озброєний чоловік із георгієвською стрічкою біля будівлі МВС у Слов’янську
Озброєний чоловік із георгієвською стрічкою біля будівлі МВС у Слов’янську

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG