Доступність посилання

ТОП новини

Луганська сотня Самооборони


Луганськ – Віднедавна акції луганських євромайданівців перед пам’ятником Тарасові Шевченку відбуваються щодня. Мітинги мирні, кількість учасників не перевищує кількох сотень. Скрізь українські прапори, національна сииволіка, кожен може вийти до мікрофона і звернутись до присутніх. Лише одна характерна риса порушує здавалось би цілком спокійну атмосферу: живий ланцюг, що оточує мітингувальників. Це активісти луганської сотні Самооборони.

«Ми стоїмо тут про всяк випадок, – розповідає самооборонівець Дмитро. – Щоб не допустити провокацій. Ми розраховуємо на себе. Наше завдання – захистити жінок і дітей від насилля з боку проросійських міитнгувальників».

Віднедавна хлопці супроводжують усі акції євромайданівців. Все через інцидент, що трапився 9 березня під час святкування 200-ліття від дня народження Шевченка. Тоді проросійськи налаштовані активісти напали на учасників акції. Людей розігнали з площі, десятки учасників отримали ушкодження. Очевидці з жахом згадують ті події і запевняють, що все відбувалось з мовчазної згоди міліції.

«Луганська міліція не діє»

«На жаль, луганська міліція не діє. Навіть якщо ми своїми силами почнемо наводити порядок, то невідомо, чи вони не почнуть стріляти нам в спини. Я їм не вірю», – скаржиться учасниця мітингу «За єдину Україну» Оксана Соколова.

У свою чергу представники правоохоронці відкидають звинувачення у бездіяльності. Вони завжди присутні на заходах луганського євромайдану і запевняють, що за потреби захистять активістів. «Ми забезпечуємо охорону громадського порядку. Якщо буде потреба, то захищатимемо громадян», – обіцяє один з правоохоронців.

Однак, попри обіцянки людей у формі, євромайданівці почали активно формувати власну самооборону. Назвались Луганською сотнею, за майданівським зразком. У лавах добровольців вже понад 300 осіб. Сотник – Данило Турчин. Хлопець шукає доброльців прямо на мітингах. Формує списки, обмінюється телефонами, щоб у разі потреби швидко мобілізувати людей. Каже, мають уже і своїх медиків, і навіть невелике фанансування з добровільних внесків.
Члени Самооборони – далекобійники, медпрацівники, дрібні підприємці, чоловіки і жінки
Данило Турчин

«Члени Самооборони – люди найрізноманітніших професій, – пояснює Турчин. – Це далекобійники, медпрацівники, дрібні підприємці, чоловіки і жінки. Це люди, які відчувають в собі силу, щоб продемонструвати свої переконання».

Зараз проукраїнські мітинги в Луганську влаштовують щодня, тому головне завдання сотні – захист людей на площі. Серед іншого, планують скоординувати свою роботу з місцевим управлінням МВС, щоб ті бодай не заважали, пояснюють самооборонівці.
Луганська сотня – захист від сепаратистів і бездіяльності міліції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG