Доступність посилання

ТОП новини

ЄС наразі утримався від нових покарань Росії, бо чекає на зустріч у Женеві


Люксембург – Зосереджені на підготовці цього тижневої зустрічі представників Росії, ЄС, США та України в Женеві, міністри закордонних справ європейської співдружності в понеділок не зважилися перейти до ширших санкцій щодо росіян. Про економічні покарання мова взагалі не йде, кажуть вони. Тим часом, на нараді дипломатів у Люксембурзі домовилися надати Україні мільярд євро макрофінансової допомоги та впровадити знижки митних тарифів на український імпорт до ЄС.

Здавалося, події минулих вихідних мали б стати останньою краплею, яка змусила б ЄС накласти на Росію важчі економічні санкції. Однак, вочевидь через наближення багатосторонньої зустрічі з українського питання в четвер у Женеві, європейські дипломати виявили стриманість, впровадивши майнові та візові обмеження лише щодо 4-х українців, причетних до зловживання державними коштами.

Це свідчення того, що ЄС дотримується своєї подвійної стратегії: з одного боку, допомогти українцям економічно, з іншого – стояти твердо на відстоюванні територіальної цілісності України, відзначають дипломати.

«Дії, що відбуваються на сході та півдні України організовані й дуже жорстокі, очевидно, що Росія за них теж несе частину відповідальності, – каже міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус.

«Ми намагаємося досягти політичного рішення та деескалації. Тому, в Женеві буде зустріч за участі ЄС, Росії, США та України, і ми дуже хочемо там поставити питання гостро. Якщо виникне потреба, то наступного тижня ми зберемо саміт голів держав та урядів ЄС, який може ухвалити нові санкції», – пояснив після наради міністрів закордонних справ представник французького уряду.

Є всі ознаки навмисного порушення незалежності та суверенітету Гейґ

Натомість, голова зовнішньополітичного відомства Великобританії Вільям Гейґ каже, що з огляду на очевидну причетність росіян до посилення напруги на сході України, санкції щодо Росії вже повинні бути напоготові.

«Не може бути сумнівів, це було заплановано Росією: військові, які в цьому беруть участь, добре озброєні, добре підготовлені, добре оснащені й скоординовані, поводяться так само, як і російські військові поводилися в Криму до того, як Росія отримала над ним повний контроль. Є всі ознаки подальшого зростаючого навмисного порушення незалежності і суверенітету України, і це також дуже небезпечно», – заявив Вільям Гейґ, висловлюючи переконання, що саме подальші санкції повинні бути відповіддю ЄС на поведінку Росії.

«Кінь – це кінь, а не зебра» міністр Нідерландів

Зі свого боку, міністр закордонних справ Нідерландів Франс Тіммерманс каже, що час для економічних санкцій ще не настав, хоча теж вбачає схожість нинішніх подій із кримським сценарієм.

«Проблема в тому, що все це виглядає дуже і дуже подібним до того, що відбувалося до цього в Криму. Тож те, що виглядає, як кінь – це кінь, а не зебра. Ми повинні бути готові до санкцій, якщо змін на краще в ситуації не буде. Вважаю також, що нам ще треба використати можливості, які ще є у другої фази (тобто, індивідуальних) санкцій», – заявив у Люксембурзі міністр Тіммерманс.

Тож, резюмуючи зустріч голів МЗС Євросоюзу, вирішальним у їхніх подальших реакціях на поведінку Росії буде саме женевська зустріч. Водночас, економічна підтримка від ЄС вже напевне надійде до Києва. Як заявила, підсумовуючи зустріч голова європейської дипломатії Катрін Аштон, мільярд євро позики буде наданий Києву для стабілізації економіки та реформ. Так само, європейські міністри дали добро на впровадження знижок на митні тарифи для українського експорту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG