Доступність посилання

ТОП новини

Рада врегулювала права і свободи громадян на тимчасово окупованій території


Верховна Рада України ухвалила закон «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України». На підтримку відповідного законопроекту у другому читанні і в цілому віддали голоси 228 народних депутатів за необхідних 226.

Верховна Рада 20 березня в першому читанні ухвалила цей законопроект.
Документ визначає статус окупованих територій, встановлює на них особливий правовий режим, а також визначає особливості діяльності держорганів, підприємств, установ і організацій.

Відповідно до ухваленого закону, тимчасово окупованою територією визначаються території Автономної Республіки Крим і Севастополя, повітряний простір над ними, а також внутрішні води і територіальне море України, включно з підводним простором, їхнім дном і надрами.

Як заявив голова комітету парламенту з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан, під час підготовки до законопроекту, до нього було внесено 272 поправки і всі вони були враховані.

Крім того, із законопроекту було виключено статтю 10 щодо «колабораційної діяльності». Водночас, за пропозицією Мін’юсту, внесено було додаткову статтю 12, якою регулюється територіальна підсудність судових справ щодо судів на території Криму. «Тобто, ми забезпечуємо правовий механізм регулювання для того, щоб наші громадяни в подальшому мали право апелювати до європейських судів», – сказав Пацкан.

Крім того, було визначено, що «на окупованій території не забезпечується державне регулювання підприємницької діяльності». «Тобто, ми не забороняємо підприємницьку діяльність у Автономній Республіці Крим», – сказав депутат.

Також під час розгляду законопроекту депутати підтримали поправку, яка передбачає, що громадяни України мають право на вільний та безперешкодний в’їзд та виїзд із тимчасово окупованої території за умови пред’явлення документа, що підтверджує громадянство України.

Депутати також підтримали поправку, згідно з якою «примусове зарахування до громадянства іншої країни не визнається українським законодавством».

Згідно із законом, Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини та громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Україна зобов’язується підтримувати і забезпечувати економічні, фінансові, політичні, соціальні, інформаційні, культурні та інші зв’язки з громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території покладається на Росію, як на державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права.
XS
SM
MD
LG