Доступність посилання

ТОП новини

Росія й Німеччина знову по-різному оцінюють становище в Україні


(архівне фото)
(архівне фото)
Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін у перебігу телефонної розмови про становище в Україні у вівторок висловили цілком різні оцінки цього становища, повідомила речниця німецького керівника Крістіане Віртц.

За її повідомленням, в осередді уваги під час розмови була планована на четвер зустріч у Женеві голів дипломатії Росії, України і США та ЄС, присвячена становищу в Україні.

У зв’язку з цим прес-служба німецького федерального уряду нагадала, що напередодні віце-канцлер, міністр економіки й енергетики Зіґмар Ґабріель закликав чільних керівників і всю владу Росії «чітко й однозначно» дистанціюватися від ескалації насильства на Сході України. При цьому міністр наголосив на численних свідченнях, що Росія глибоко причетна до цієї ескалації.

Міністр також заявив, що, хоча ніхто не прагне економічних санкцій проти Росії й німецьке керівництво намагатиметься уникнути їх, Німеччина все ж готова запровадити третій, економічний, етап санкцій, якщо Росія не виявить готовності врешті покласти край цій ескалації в Україні. Щодо цього, заявив міністр, є порозуміння з представниками німецької економіки, мовиться в повідомленні.

У німецькому уряді нагадали, що в понеділок міністри закордонних справ Європейського союзу не тільки надали Україні мільярд євро фінансової допомоги і зняли майже всі імпортні мита на українські товари, а й водночас посилили другий етап санкцій проти Росії й вирішили розширити перелік осіб, яких стосуватимуться замороження активів і заборони на в’їзд через причетність до дестабілізації в Україні.

У Росії ж Кремль назвав приводом розмови Меркель і Путіна «узятий нинішньою владою в Києві антиконституційний курс на силове придушення народних протестних виступів у південно-східних регіонах України».

Схожі думки, повідомили в Москві, російський керівник висловлював у вівторок і в розмовах із генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном і прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.

І в Україні, і на Заході звертають увагу, що в заворушеннях на Сході України йдеться не про народні протести, а про провокації проросійських сепаратистів, які діють із заохочення Росії й за підтримки озброєних людей, які вочевидь є диверсантами російських спецслужб чи бійцями російських силових структур. Захід уже не раз заявляв, що Росія має розрядити ситуацію, вивівши своїх силовиків і припинивши заохочувати й підтримувати сепаратистів. Київ звинувачує їх у тероризмі й почав у регіоні антитерористичну операцію з залученням Збройних сил. У США вже висловили підтримку прагненню влади України дати відсіч провокаціям.
XS
SM
MD
LG