Доступність посилання

ТОП новини

Захищаючи Україну, власник готелю у Чехії не поселяє росіян


Власник готелю в Остраві Томаш Крчмарж
Власник готелю в Остраві Томаш Крчмарж

Острава, Чехія – Порівняно з іншими готелями, Brioni Boutique є досить непоказним. За винятком, звичайно, акуратно надрукованої записки на його дверях із таким повідомленням: «Станом на 24 березня 2014 року ми відмовляємося приймати громадян Російської Федерації у зв’язку з анексією Криму. Вибачаємося перед всіма гідними громадянами Російської Федерації. Ваш готель Brioni Boutique».

Власник готелю в Остраві, Томаш Крчмарж, що вирішив заборонити російським громадянам зупинятися в його готелі на знак протесту проти анексії українського кримського півострова Москвою та через фрустрацію щодо, як він вважає, слабкої реакції Чехії та Євросоюзу на це.

Записка на дверях готелю
Записка на дверях готелю


«Допоки Росія зупиниться в Криму, Євросоюз готовий замести це все під килим і продовжувати вести справи, як звичайно», – сказав Крчмарж, чия бабуся була українкою.

«Якщо своя пам’ять занадто коротка, щоб винести уроки з того, що відбулося в 1939 році, то, принаймні, треба спробувати згадати 1968 рік чи Грузію у 2008 році», – додає він, маючи на увазі нацистське й радянське вторгнення до Чехословаччини та російське вторгнення до Грузії.

Маючи критичне ставлення до пасивності суспільства, Крчмарж вирішив влаштувати поодинокий протест.

«Допоки ми виглядаємо так, ніби не можемо переносити біль, Росія сприймає це за нашу слабкість. Це в їхньому менталітеті силача», – сказав він.

Але додає, що не має ніяких ілюзій, що його поодинокий протест щось змінить.

Готель Brioni Boutique
Готель Brioni Boutique


«Росія повинна бути ізольована»

Майже мільйон росіян відвідали Чехію торік. Зважаючи на це, Крчмарж гадає, що його дії напевно коштуватимуть йому грошей.

Усвідомлюю, що мій бойкот російських туристів вдарить по моєму гаманцеві
Томаш Крчмарж


«Я повністю усвідомлюю той факт, що мій бойкот російських туристів вдарить по моєму гаманцеві сильніше, ніж когось іншого», – сказав Крчмарж, додавши що 10 відсотків його гостей – громадяни Росії. «Я знаю, що моє ставлення завдасть мені збитків, але я готовий з цим жити протягом року чи двох», – зауважує він.

Теоретично, його бойкот може коштувати Kрчмажові більше, ніж просто 10-відсоткове падіння доходів. Він може бути визнаний незаконним.

Чеське законодавство забороняє дискримінацію за ознакою статі, віку, сексуальної орієнтації, а також низкою інших підстав.

Згідно з офісом чеського омбудсмена, допоки готель пропонує свої послуги публічно, наприклад, є онлайн чи видимий зовні, рішення Крчмаржа не може більше розглядатися як його особистий вибір і може, по суті, бути визнане дискримінацією.

Але формулювання ухваленого закону залишає трохи місця для маневрів – він карає дискримінацію на основі етнічної належності, але не громадянства.

Так чи інакше, Крчмаржові, здається, байдуже до будь-яких потенційних наслідків.

«Я зовсім не боюся. Ніхто не може загнати мене в куток своєю несхвалою», – сказав він, зауваживши, що вже отримав декілька сердитих і навіть загрозливих електронних листів після оголошення бойкоту.

Крчмарж каже, що, тим не менш, він готовий взяти на себе витрати, поки ЄС не посилить свою позицію стосовно Москви.

«Я не маю на увазі війну, вона нікому не потрібна. Лише чогось менш боязко за ввічливу розмову Брюсселя. Я не знаю, що це може бути, вони є тими, хто працює», – сказав він.

Росія повинна бути ізольована, тому що їй немає місця в Європі
Томаш Крчмарж

«Я думаю, що Росія повинна бути ізольована, тому що їй немає місця в Європі. Допоки політики не зроблять крок, я зроблю його по-своєму», – наголошує власник готелю.

(Переклад з англійської Анни Шаманської)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG