Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 16 квітня. МЗС Росії: Конфлікт в Україні провокує Захід


Озброєні чоловіки з георгіївськими стрічками на легко-броньованій техніці в'їжджають в Краматорськ, 16 квітня 2014 року
Озброєні чоловіки з георгіївськими стрічками на легко-броньованій техніці в'їжджають в Краматорськ, 16 квітня 2014 року
Київ – Російське МЗС напередодні чотиристоронніх переговорів між США, ЄС, Україною та Росією у Женеві поки що лише натякає на те, що саме Захід провокує протистояння в Україні. Таку заяву активно цитують прокремлівські ЗМІ. Тим часом українські спецслужби наводять докази участі в спецопераціях на території України російських військових та координації ними дій сепаратистів.

Російське МЗС вважає, що треба ставити питання про зовнішнє втручання в українські справи й вказує при цьому в бік Заходу. Мовляв, саме він провокує силовий сценарій в Україні.

«Повідомлення про те, що в силовій операції беруть участь іноземні найманці, ставить питання про зовнішнє втручання в українські справи та про роль Заходу в провокуванні цієї ситуації», – цитує «Перший канал» російське МЗС.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров при цьому заявляє, що Кремль домагатиметься, аби керівництво України поважало вимоги Півдня та Сходу України.

«Ми будемо домагатися заспокоєння ситуації, будемо домагатися, щоб київське керівництво з повагою поставилося до думки та вимог Півдня та Сходу України, громадян України, які живуть на Півдні та Сході, і негайно вступило в переговорний процес, щоб розрядити обстановку, а не намагатися нагнітати її за рахунок використання силових відомств, тим паче за рахунок використання армії, що прямо заборонено українським законодавством», – заявив Сергій Лавров.

На території Україні діють російські військовослужбовці – Ярема

Тим часом до численних повідомлень та свідчень про присутність на території Донеччини, зокрема в Краматорську та Слов’янську, представників російського спецназу, додаються нові факти та свідчення.

Так, український перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема розповів, що в української сторони є підтверджені дані про присутність на українській території професійних російських військових.

«Ми ідентифікували тих людей, які зараз знаходяться в Слов’янську та Краматорську. Це представники підрозділу 45-го гвардійського полку повітряно-десантних військ «Куб’янка-1», який розквартирований біля Москви», – заявив Віталій Ярема.

«Нема чого з ними панькатися» – координатор диверсантів про блокування вояків України

Крім того, СБУ опублікувала аудіозаписи кількох розмов диверсійних груп Головного розвідувального управління генерального штабу Збройних Сил Росії, що діють на Сході України.

В одній розмові диверсанти обговорюють, як вони мають сформувати вимоги від імені жителів Донбасу, дослухатися до яких українське керівництво вимагає Сергій Лавров. З-поміж таких вимог: федералізація, обрання губернаторів на місцях та вимога «ухвалювати рішення про зовнішні займи двома третинами голосів регіонів». Формулювати їх в інтерв’ю російським журналістам має заступник командувача з «українським акцентом», як можна дізнатися із запису розмови.

На іншому записі чути, як керівник диверсійної групи в Слов’янську (на прізвисько «Стрілок») інструктує члена диверсійної групи на прізвисько «Прапор» з приводу блокування українських військових.

«Прапор» розповідає «Стрілку», що українські солдати, «які втекли з Криму», відмовляються здаватися. «Стрілець» наказав підлеглому пояснити військовим, що «тут не Крим». Він також наказує заблокувати їх «аж до вогню на ураження». «Нема чого з ними панькатися», – додав він.

Міністр закордонних справ України Андрій Дещиця попрямував до Женеви на чотиристоронні переговори між ЄС, США, Росією та Україною, що мають відбутися 17 квітня, з доказами участі російських військових у терористично-диверсійній діяльності на території східних регіонів України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG