Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали втрачають Донбас? (Огляд преси)


Київ – Надзвичайний з’їзд Партії регіонів був спричинений занепокоєністю Ріната Ахметова, з рук якого «вислизає» Донбас, переконує газета «Україна молода». Видання пише, що з’їзд регіоналів провели для того, щоб зафіксувати стурбованість ситуацією, яка склалася на Сході. Фактично вона виходить, ба навіть уже вийшла з-під контролю. Ахметов нині використовує ту саму тактику, що й під час Майдану – «і вашим, і нашим». Але жодних компромісів, з числа тих, що пропонує Партія регіонів, не буде, якщо не буде й здачі зброї. А звідси питання: чи здатні регіонали впливати на Донбас? Якщо ні, вони просто відпадають як суб’єкт переговорів. Всі керівники правоохоронних органів там – ставленики Ахметова, які орієнтуються на його позицію. Але річ не тільки в цьому, зазначає газета. Так, місцеві еліти вирішили шантажувати Київ самим фактом заворушень, та у підсумку загралися і втратили контроль над подіями. Можливо, точка неповернення вже пройдена. Але якщо Ахметов дійсно хоче залишитися в регіоні, то він має спільно з українською владою наводити на Донбасі лад. Заголовок публікації – «Регіони» втрачають регіон».

На Донеччині та Луганщині конфлікт відбувається між середнім класом і люмпенами. Як пише «Український тиждень», фактично лінія розлому на Донбасі проходить зовсім не за національністю, як того дуже хотілося б російському агресорові, а за станово-класовим поділом. Люмпени, ті, яким нічого втрачати, навіть ланцюгів, бо більшість їх давно пропили, хочуть до міфічної Росії, де можна буде розчинити свою ницість і мізерність у великому ура-патріотичному угарі. Вони переважно дуже агресивні й не намагаються приховувати ненависть до всього українського. Тим більше, якщо їм платять чималі гроші або навіть якщо не платять, вони чи не вперше в житті почуваються не закінченими невдахами, а гордовитими бійцями за «руську справу». Однак без безпосереднього втручання Росії та її законспірованої агентури в цих людей не було б жодного шансу влаштувати той безлад, який нині панує тут. Сепаратисти отримують усе – від вказівок до зброї – від російських кураторів. За статистикою, кількість тих, хто відкрито підтримує російську агресію, та тих, хто за Україну, приблизно однакова: по 20%. Решта – мовчазні обивателі, наголошує тижневик.

Сьогодні треба всім зрозуміти, що жодні поступки щодо Конституції та мови нічого не дадуть. Вони тільки принизять Україну і принесуть війну, переконує експерт газети «День». І на підтвердження наводить слова Черчілля: буде спочатку приниження, ганьба, а потім – війна. На це не можна йти, це – той рубіж, за який немає права ніхто відступати. Зараз може йти мова про виведення російських спецвійськ з території України і деескалацію вторгнення. Експерт видання також звертає увагу і на політичні погляди президента Росії, який, на його переконання, є відвертим денікінцем. Путін посилається на денікінське твердження і каже, що навіть білі не допускали думки про розділ України і Росії. Вони і не визнавали цього, тому що Денікін казав, що існує «єдіная и нєдєлімая Россія», а отже ніякої України бути не може. Але вони не визнавали також Фінляндії, суверенності Польщі, Грузії, нагадують газетярі. Ця заява Путіна свідчить про його умоглядні горизонти. Вони тримаються на кількох стовпах: білій денікінській ідеології, гітлерівських методах захоплення інших земель і на геополітиці Дугіна, який з параноїдальною впевненістю штовхає Росію на глобальний конфлікт із Заходом і, зокрема, США. Про це наголошується в матеріалі «Росія заганяє себе в цивілізаційний глухий кут».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG