Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку хочуть розіграти сценарій національної ворожнечі


Донецьк – У Донецьку через провокації намагаються розіграти сценарій національної ворожнечі. Єврейська спільнота отримала антисемітські листівки від імені самопроголошеної «Донецької народної республіки». І хоча представники цієї республіки вже заявили, що не причетні до інциденту, ситуація викликала хвилю реакції по всьому світу. Тож як характеризують ситуацію євреї Донеччини та самі так звані «автори»?

У Донецьку днями невідомі у масках роздавали листівки антисемітського змісту під місцевою синагогою. У самих листівках, з печаткою самопроголошеної «Донецької народної республіки» мовиться, що єврейська громада має пройти реєстрацію ще й заплатити за це гроші.

17 квітня посол США в Україні Джеффрі Пайєт повідомив про появу листівок у своєму твіттері.

Листівка сформульована таким чином, щоб нагадати репресії проти євреїв, які були за Голокосту, вважає заступник голови Донецької обласної єврейської спільноти Ієгуда Келерман. У коментарі Радіо Свобода він назвав листівки провокацією.
Існує вірогідність того, що у майбутньому буде розігруватись те, що називається «національна карта»
Ієгуда Келерман

«Інцидент з листівками був, але від кого він був, ми не знаємо. Тобто, підписано було саме цією республікою, насправді ж, хто її виготовив і хто підкинув, ми не знаємо, тому що ніхто не взяв на себе відповідальність за цю справу. Незрозуміло, чия провокація, може бути чия завгодно, – каже Келерман. – Існує ймовірність того, що у майбутньому буде розігруватись те, що називається «національна карта», тобто спробують використати національні чи будь-які інші належності людей для того, щоб нацьковувати їх один на одного».
Ієгуда Келерман про розповсюдження антисемітських листівок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

У громаді кажуть, що відповідну заяву направили до міліції і покладаються на те, що саме правоохоронці й СБУ не дозволять розіграти сценарій національної ворожнечі. При цьому самі представники самопроголошеної республіки, незважаючи на усю суперечливість їхньої політики, від інциденту відхрестились, назвавши це нісенітницею. За словами одного з лідерів цієї республіки Андрія Пургіна, у них є докази, що листівку робили не вони.

«По-перше, у нас немає такого бланку. По-друге, печатка була відсканована криво і також криво нанесена. Ми за великим рахунком виступаємо за донецьких, тобто у нас регіональний патріотизм, який взагалі не включає національної складової», – сказав Пургін Радіо Свобода.

Місцева влада обіцяє взяти ситуацію під контроль

Місцева влада вже взяла на контроль ситуацію, адже на Донеччині проживає 15 тисяч євреїв, та й загалом регіон багатонаціональний. Начальник управління з питань національностей та релігій Донецької облдержадміністрації Світлана Кузнецова розповіла Радіо Свобода про те, що наразі вони очікують відповіді СБУ з цього питання.
Донбас – це рідний дім, в якому не може бути подібних речей, які євреї перенесли під час Голокосту
Світлана Кузнецова

«Це дійсно провокація, невідомо ким здійснена. Ясно, що дестабілізуючих сил, які хочуть внести додатковий хаос. Говорили ми зі службою безпеки, вони займаються зараз розслідуванням. У цілому, я говорила з представниками усіх національностей. Звісно, це дуже неприємно, але щоб була ця паніка, сум’яття і ще якісь негативні емоції викликало – ні. Завжди вони знали, що Донбас – це рідний дім, в якому не може бути подібних речей, які євреї перенесли під час Голокосту».

У єврейській громаді Донеччини запевняють, що скандал довкола антисемітської теми лише на користь провокаторам, тож просять не спекулювати національним питанням.

Міжнародна спільнота вбачає «руку Москви»

В Україні, як і поза її межами, намагаються з’ясувати, хто вкотре розігрує «єврейську карту». Так, публіцист, дослідник історії українського єврейства Костянтин Сігов бачить спільне походження антисемітських листівок у Донецьку та антисемітських розписів кримських синагог у період анексії півострова Росією.
Лідери єврейської громади України наголошували, що всі українці будь-якої національності, включно з євреями, є громадянами України. Вони підтримують легітимний уряд України
Костянтин Сігов

«Дуже чітко лідери єврейської громади України, як і голова Конгресу національних громад Йосип Зісельс, і рабини наголошували, що всі українці будь-якої національності, включно з євреями, є громадянами України. Вони підтримують легітимний уряд України, і будь-які провокативні заяви надходять з відомих джерел. Їх треба, сказати б, фільтрувати і не вестись на провокації», – зазначив Сігов у розмові з Радіо Свобода.

Головний реформістський рабин Криму Михайло Капустін був змушений тікати з Сімферополя до Києва, побоюючись антисемітських настроїв, які посилились на території Криму після його анексії Росією.

На початку липня невідомі розфарбували могили на єврейському цвинтарі в Одесі антисемітськими написами і символікою радикальної української партії «Правий сектор». Натомість лідери «Правого сектору» заявили про непричетність до антисемітських акцій в Одесі, ба більше – допомогли одеській єврейській громаді привести до ладу цвинтар.

Подібне спостерігається зараз і на Донбасі, де активізували свою діяльність сепаратистські проросійські сили, повідомив ЗМІ голова Єврейського агентства «Сохнут» Натан Щаранський. Він також заявив, що ця організація виділяє мільйони доларів США, щоб гарантувати безпеку в єврейських громадах Сходу України.

Ставлення Заходу, точніше, Сполучених Штатів, щодо фактів антисемітизму на Донеччині оприлюднив державний секретар США Джон Керрі. Він засудив як «гротеск» розповсюдження листівок у Східній Україні. Про це представник Вашингтона заявив по закінченні чотиристоронніх переговорів із деескалації ситуації на Сході України у Женеві 17 квітня.

«У 2014 році, після того, як всі шляхи історії перейдені, це не просто нестерпно. Це гротеск, це неприйнятно», – сказав Керрі.

Його позицію підтримали активісти міжнародної організації «Світ без нацизму» (штаб-квартира знаходиться у Сполучених Штатах), які вважають неприйнятним розпалювання міжетнічної ворожнечі і розігрування «єврейської карти» лідерами політичних партій і керівниками держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG