Доступність посилання

ТОП новини

Соцопитування: кожен шостий житель Півдня й Сходу вважає громадянську війну неминучою


46% Півдня та Сходу України вважають можливою громадянську війну. При цьому 16,4% дотримуються думки, що вона неминуча.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення ZN.UA в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Харківській, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій областях.

Лише 12,5% вважають, що війни не буде напевно, а 20,2% вибрали варіант «швидше ні».

При цьому в охопленій сепаратистами Донецькій області громадянській конфлікт вважають неминучим 19,3%, а у відносно спокійній Дніпропетровській — 20,3%. А ось у неспокійній Луганській — 13,9%. У Миколаївській та Херсонській — 17,4% и 17,8%, відповідно.

Респонденти також давали відповіді на питання щодо легітимності влади в Україні. Так, у цілому на Сході та Півдні України легітимним президентом Віктора Януковича вважає лише кожен п'ятий, а Олександра Турчинова й Арсенія Яценюка легітимними в.о. президента і в.о. прем'єра — кожен третій.

Лише 42% жителів південних та східних регіонів визнають легітимним нинішній парламент. Приміром, Миколаївська та Дніпропетровська області: 61,3 і 51,2%, відповідно. Під сумнів законність ВР ставлять насамперед у Донецькій — 49,5%; Луганській — 46,7%; та Харківській — 40,8% областях.

Відповідальність за жертви на Майдані, на думку опитаних, несуть обидві сторони. Вину за кров респонденти покладають і на переможців (лідерів опозиції — 37,5%, протестувальників — 10,3%), і на переможених (Віктор Янукович — 45,1%, Партія регіонів — 17,2%). «Руку Заходу» в тому, що сталося, вбачають 18,4%, «руку Москви» — лише 4,8%. Вина політиків бачиться більш очевидною, ніж вина безпосередніх учасників сутичок. «Беркут», внутрішні війська та інших силовиків вважають відповідальними за кров тільки 8,2% (у Донецькій області — 3%). Більшість респондентів переконана, що відповідальність повинні нести політики, які віддавали накази.

Опитування проводилося 10—15 квітня 2014 року. Опитано 3232 респондентів у віці від 18 років у 160 населених пунктах восьми регіонів Півдня та Сходу України: Одеської, Миколаївської, Херсонської, Харківської, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької областях. У кожному окремому регіоні проведено не менше 400 інтерв’ю. Похибка вибірки не перевищує 0,95%.
XS
SM
MD
LG