Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти в Слов'янську змушені зупинити роботу через переслідування і погрози


Проросійські озброєні сепаратисти охороняють захоплений ними відділок міліції у Слов'янську
Проросійські озброєні сепаратисти охороняють захоплений ними відділок міліції у Слов'янську

Журналісти в Слов'янську Донецької області змушені зупинити діяльність. Про це повідомив головний редактор газети «Слов’янські відомості», керівник міської організації Незалежної спілки журналістів України Олег Зонтов, пишуть «Новини Донбасу».

За його словами, на вулицях міста небезпечно з'являтися з фотоапаратом або відеокамерою, а на газетних кіосках висять оголошення «Місцевої преси немає».

Як розповів Зонтов, в міський відділ міліції днями увірвалися озброєні люди. У той час там перебували журналісти.

«Хтось, очевидно, дав команду мене заарештувати, тому що на мене накинулися і почали заламувати руки. Мені вдалося звільнитися, але я почув попередження не показуватися на очі, – сказав журналіст. – Також тоді затримали студента і журналіста Романа Губу. Пізніше Рому відпустили, проте за ним стежили. Відтоді журналісти Слов'янська працюють у військових умовах – у них забирають техніку, змушують віддавати флешки з матеріалами. Багато редакторів ухвалили рішення не виходити на цьому тижні».

За словами Зонтова, після захоплення телевежі в місті не працює цифрове телебачення та інтернет.

«Місто опинилося в інформаційній блокаді. Сепаратисти агресивно ставляться і до іноземних журналістів. Оператора служби ВВС змусили віддати картку пам'яті з відзнятим матеріалом. Невідомо, де знаходиться львівський журналіст Сергій Лефтер, якого викрали активісти «самооборони», – зазначив Зонтов.

Також він уточнив, що Роман Губа змушений був виїхати зі Слов'янська після того, як у ніч на 17 квітня група озброєних людей увірвалася в студентський гуртожиток, де він проживав.

Сам журналіст зміг покинути гуртожиток, але всі речі – техніку, документи й гроші – «описали» і вилучили. Романові залишили повідомлення, що забрати речі він може в СБУ, яке контролюється збройними сепаратистами з військовою виправкою.

Разом з тим головний редактор видання «Остров» Сергій Гармаш повідомляє, що у Слов’янську продовжується трансляція російських каналів замість українських.

12 квітня в Слов'янську озброєні сепаратисти схопили журналіста Hromadske.TV Сергія Гришина і російського журналіста Іллю Азара, погрожували й заборонили працювати в місті.

16 квітня в Слов'янську невідомі захопили журналіста фонду «Відкритий діалог», який реалізує місію спостереження за ситуацією на Сході України, Сергія Лефтерова. Місце його перебування досі не відомо.

У ніч проти 17 квітня в Слов'янську озброєні люди забрали всі документи й оргтехніку у журналіста Романа Губи під час нічного обшуку його квартири. За Романом стежили впродовж останніх двох місяців, він отримував погрози.

XS
SM
MD
LG