Доступність посилання

ТОП новини

ЄС згорнув проект із розвитку туризму в Криму


Сімферополь – Проект Євросоюзу з розвитку туризму в Криму з бюджетом у 5 мільйонів євро припинив свою діяльність. Експерти проекту розчаровані тим, що, маючи реальні перспективи перетворення півострова на привабливий для світового туристичного ринку регіон, Крим фактично перетворюється на внутрішню російську базу відпочинку.

У 2012 році в Криму розпочав свою діяльність проект Євросоюзу, спрямований на розвиток туристичної галузі Криму. Загальний бюджет проекту, який мав тривати три роки, становив майже 5 мільйонів євро. Чималі кошти європейських платників податків мали на меті допомогти півострову подолати головні проблеми туристичної галузі та підвищити його привабливість, зробивши ринок послуг якіснішим і більш різноманітним.

Експерт із туризму Ельвіра Кізілова протягом останніх років розробляла систему класифікації для малих готелів Криму. Вона каже, що відчуває розчарування, адже проект перервався саме тоді, коли очікувалися перші суттєві його результати.

«Я маю певний досвід, 15 років у цій галузі, для мене було важливим застосувати свої знання, перевести їх у практичну площину, побачити, як проекти втілюються у життя. Я розчарована, що все це зупинилося і напевне вже не буде розвиватися в Криму, принаймні найближчим часом», – зазначає експерт Кізілова.

Роль Криму переберуть на себе Одещина і Миколаївщина

Як розповів в інтерв’ю Радіо Свобода екс-керівник проекту Джеффрі Луббі, програма під назвою «Диверсифікація та підтримка туристичного сектору Криму» мала сприяти розвитку як державного, так і приватного секторів туризму, сприяти відповідальному туризму, розробляти нові його напрямки. Наприклад, було створено унікальну пропозицію медичного «велнесу», тобто туристичного продукту, побудованого на концепції здорового способу життя. І у ньому вже була серйозна зацікавленість з боку туристичних ринків Німеччини, Австрії та Швейцарії.

Але сьогодні Крим може забути про амбітні плани щодо іноземних туристів. Сам керівник проекту залишив півострів і може лише спостерігати за тим, що відбуватиметься у туристичній галузі далі.

Експерт Ельвіра Кізілова зазначає, що туризм в Криму тепер може розраховувати лише на російського споживача. Але тут першочерговим стає питання безпеки. Адже головним споживачем туристичних послуг були родини з дітьми.
Якщо вони дивляться російські новини, канали та не мають інших джерел інформації, вони, мабуть, зараз дуже перелякані...
Ельвіра Кізілова

«Якщо вони дивляться російські новини, канали та не мають інших джерел інформації, вони, мабуть, зараз дуже перелякані. Якщо, припустимо, що більшість туристів, 70 відсотків, приїжджали потягом, автіками, і тільки 5 відсотків – літаками. Вони перетинали кордон з Україною. Можемо уявити, що вони відчуватимуть, якщо зараз рухатимуться територією України», – зауважує експерт.

Експерти вважають, що зараз перспективними для розвитку туризму в Україні стали Одещина та Миколаївщина, а також Херсонська область, яким донині не приділялося багато уваги. Не виключено, що Євросоюз зверне свою увагу саме на ці регіони країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG