Доступність посилання

ТОП новини

Диверсії проти українців здійснюють за їхні ж гроші – Сеник


За оцінками українських безпекових експертів, гроші на фінансування диверсійних операцій проти України в Криму та на сході держави, потрапляють переважно з Росії. Проте антикорупційні активісти, які досліджують грошові потоки українських олігархів, і передусім «Сім’ї» колишнього президента Януковича, стверджують: з українцями воюють за вкрадені у них же гроші. А тому Україна та її друзі за кордоном мають якнайшвидше заморозити не лише особисті рахунки олігархів, але і рахунки компаній, які їм належать. Щоб поговорити про це, в кулуарах празького форуму щодо протидії корупції ми зустрілися з Галиною Сеник, міжнародним юристом, засновницею недержавної організації PEPWATCH, що протидіє відмиванню грошей політично-значимими особами України.

– Коли говорять західні країни про санкції, вони говорять про особисті санкції, тобто замороження особистих рахунків певних осіб. Однак не йдеться про заморожування рахунків підприємств, які належать цим особам. І тому – що відбувалося? Відбувалося перекачування грошей із Австрії, наприклад, в Росію, в Сінгапур, в ОАЕ. Але основне – в Росію.

Чому Янукович міг просто поїхати в Підмосков’я і купити собі біля Путіна будиночок? Причому одномоментно! Раз – витягнув чемоданчик і купив! Це з тим, що він купу грошей лишив в Межигір’ї, їх знайшли. Вивчення загальної кількості грошей, які він вкрав в України до проценту нашого ВВП – це ще в майбутньому. Ми ще остаточно порахуємо.

За моїм глибоким переконанням, ці люди і фінансують кампанії зараз. Військова кампанія в Криму – ми ж розуміємо, що відбувається зараз в Криму. Відбувається фінансова підтримка так званих прихильників відділення Криму, яких хтось фінансує: їхнє обмундирування, бо вони мають військову форму, хтось фінансує їхню зброю, організаційні витрати.

Тобто, це є суттєві витрати. Це є суттєві видатки і це відбувається поза межами російського бюджету. Це йде з грошей, які прийшли туди з України.

– Як ми можемо це знати? Як ми можемо це стверджувати?
Автобуси будуть їхати на Донеччину, Луганщину з так званими сепаратистами, які роздають гроші і підбурюють населення, яке є бідним

– Нам би варто було спочатку оголосити, що ті люди, які намагаються повалити конституційний лад в Криму це є терористи. Вони підпадають під визначення терористичних організацій. Застосувати до них статті 109-110 Кримінального кодексу України і починати відслідковувати їхні гроші, перекриваючі грошові потоки. Не перекривши грошові потоки, ми з ними нічого не зробимо. Вони надалі будуть робити свою справу.

Автобуси будуть їхати на Донеччину, автобуси будуть їхати на Луганщину з так званими сепаратистами, які ходять, роздають гроші і підбурюють населення, яке є бідним, яке є падке на ці гроші, в кого голови промиті вже давно активною російською пропагандою.

– Тобто, якщо ми раніше думали, що вся ця кампанія в Криму фінансується з російського бюджету, то виявляється, що вона фінансується з бюджету українських олігархів, які зацікавлені в тому, щоб зберегти свою власність у Криму і, можливо, свою власність на Сході і Півдні України?
Slav AG належало на 50% Андрію і Сергію Клюєвим

– На жаль, це так і виглядає. Тобто всі сонячні електростанції, які знаходяться в Україні знаходяться в Криму і на півдні України. І вони належать Activ Solar, який був заснований Slav AG.

Slav AG – це вже, знову ж таки, публічна інформація – належало на 50% Андрію і Сергію Клюєвим. І першим власником Activ Solar був чоловік доньки Клюєва, а після того вони були передані Рейнхарду Прокшу, який також знаходився в близькому оточенні Клюєва.

– Що, крім того, що Ви сказали, може зараз зробити український уряд і що міжнародне співтовариство?
Три роки Генпрокуратура нищилася, СБУ нищилося, правоохоронні органи перетворювалися в рекетирські організації

– Існують вже відкриті кримінальні справи по Клюєвих, існують кримінальні справи також по Клюєвих в Україні. Об’єднання ресурсів українських слідчих і західних слідчих – це перша річ. Далі – створення міжвідомчої комісії, якщо так можна сказати. Бо єдине бюро, яке займатиметься координованим розслідуванням справ по корупції попередньої влади – є дуже важливою річчю. І це не повинні робити журналісти. Це не повинна робити Тетяна Чорновіл. З моєї глибокої поваги до Тетяни. Це повинні робити фахівці-правоохоронці, які розуміються як проводити оперативно-розшукову діяльність. Це перше.

Друге – українські правоохоронці не мають досвіду, не мають знань, як розслідувати ці питання, як шукати інформацію навіть у відкритих реєстрах, я вже мовчу про закриті реєстри і закордонні.

Мовна проблема також є бар’єром. Треба їм допомагати, видавати технічну допомогу, проводити додаткові навчання. Три роки Генпрокуратура нищилася, СБУ нищилося, правоохоронні органи перетворювалися в рекетирські організації. Зараз треба це все відновлювати. Я розумію наскільки це складно і на секунду не заздрю теперішній владі. Якщо буде пропущене це вікно, якщо ми зараз не справимося, ми втратимо Україну Росії.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG