Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт на Донбасі: «російські сценарії»


Проросійські активісти біля барикад під стянами Донецької ОДА, 16 квітня 2014 року
Проросійські активісти біля барикад під стянами Донецької ОДА, 16 квітня 2014 року

Київ – Українська влада нічого не робить для припинення хаосу та громадянських конфліктів в Україні, заявляють російські урядовці. Між тим, місія ОБСЄ, яка відстежує ситуацію на Сході України, і сама ж українська влада – говорять про низку вже зроблених кроків для подолання напруги. СБУ, зі свого боку побачило у провокаціях на Сході почерк Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії. Експерти говорять, що Кремль має декілька варіантів свого сценарію щодо України, в якому програма-мінімум – зрив виборів президента в окремих регіонах.

Українська влада не вживає належних заходів для розв’язання внутрішньодержавного конфлікту, загострення якого нині можна спостерігати на Сході України. Таку думку висловив 21 квітня під час прес-конференції у Москві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

«Женевська угода не тільки не виконується, але й вчиняються кроки, які грубо порушують Женевські домовленості – тими, хто захопив владу в Києві. Київська влада не може, а можливо й не хоче контролювати екстремістів, які продовжують замовляти музику. Влада нічого не робить, палець об палець не вдарила, щоб усунути причини, які лежать в основі глибокої внутрішньоукраїнської кризи», – заявив Сергій Лавров.

Заяви про те, що Україна, мовляв, нічого не робить для деескалації напруги та для виконання Женевських домовленостей загалом, Сергій Лавров робив уже декілька разів з часу досягнення угоди в Женеві.

Нинішню ж заяву Лавров зробив після того, як 20 квітня на в’їзді до Слов’янська відбулася сутичка сепаратистів з нібито представниками «Правого сектору». На російському телебаченні з’явилося відео з юнаком, який нібито є представником «Правого сектору» з Вінниці та виїхав до Слов’янська на розвідку. Українські журналісти та інтернет-користувачі зауважили, що відео про цей випадок з’явилося на Ютубі за день до самого інциденту (19 квітня), і що полонений, який нібито є вінничанином, вимовляє назву міста Слов’янськ так, як говорять лише його мешканці та жителі довколишніх міст.


СБУ, зі свого боку, зазначило, що інцидент у Слов’янську інсценували самі ж проросійські бойовики, бо тієї ночі в місті «не було нікого, крім озброєних диверсантів та представників криміналітету, яких відкрито підтримують офіцери Головного розвідувального управління Російської федерації».

Що роблять Україна, світ і Росія

Напередодні міністр закордонних справ України Андрій Дещиця висловив здивування щодо подібних заяв російських дипломатів.

«Ми здивовані тим, що міністр Лавров не знає, що робиться в Україні стосовно Женевських угод. Ми щодня зустрічаємось у форматі чотирьох сторін із залученням керівництва місії ОБСЄ, де розробляємо заходи з деескалації ситуації в східному регіоні України», – наголосив Дещиця.

Також він поцікавився, чи представники посольства Росії, присутні на таких зустрічах, інформують російське МЗС про всі дії в рамках Женевських угод. І додав, що може повідомити про ці заходи особисто Лаврову. Днями у спільному прес-релізі МЗС України та моніторингова місія ОБСЄ перерахували кроки, які Україна вже зробила для припинення конфлікту на сході держави.

Подолання конфлікту на Сході України – одна з тем візиту віце-президента США Джозефа Байдена до України, який 22 квітня планує низку зустрічей з українськими посадовцями та громадськістю.

У неділю виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов у своїй заяві зауважив, що для розв’язання конфлікту на Донеччині й Луганщині активна фаза антитерористичної операції зупинена, і нині операція має на меті зберегти життя людей та блокувати місця перебування озброєних сепаратистів. Крім того, Турчинов нагадав, що ті, хто звільнять захоплені будівлі та складуть зброю, не будуть притягатися до кримінальної відповідальності.

Тим часом лідер проросійських екстремістів Слов’янська В’ячеслав Пономарьов, який називає себе «народним мером» цього міста, вже встиг попросити військової підтримки у президента Росії Володимира Путіна, і його відеозвернення підхопили російські медіа.

Донбас є «пілотним проектом з відділення Росією частини території України, зауважив у своєму облозі лідер групи «Інформаційний спротив Дмитро Тимчук». У разі успіху, за його словами, «Путін націлиться на Київ». На користь цих планів, на думку Тимчука, свідчить те, що час від часу російський президент ініціює прес-конференції та заяви свого колишнього українського колеги Віктора Януковича, якого, імовірно, спробують повернути в Україну як представника Кремля.

Кремль має кілька сценаріїв щодо Донбасу, але сценарій приєднання до Росії за кримським зразком наразі не спрацьовує, пояснив Радіо Свобода експерт з українсько-російських відносин Володимир Нагірний.

Росія реалізує у Східній Україні багатоваріантний сценарій. Програмою-мінімум є зрив виборів, програмою-максимум – відділення регіону
Володимир Нагірний

«Росія реалізує у Східній Україні багатоваріантний сценарій. Програмою-мінімум є зрив виборів, програмою-максимум – відділення регіону. Але умов для безболісного відділення наразі немає, тому Кремль має на меті зрив виборів на Донбасі, щоб майбутнього президента не вважали таким, що отримав мандат довіри на сході країни».

Володимир Нагірний вважає, що Росія продовжуватиме тиск на Україну з метою перетворення її на федерацію з широкими зовнішньополітичними повноваженнями автономій. Фраза ж Сергія Лаврова про те, що українська влада, мовляв, штовхає країну до громадянської війни, дає підстави експертам говорити, що така війна є одним із варіантів кремлівського сценарію в Україні.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG