Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську з бійкою проголошують «народного губернатора»


У Луганську на закритому засіданні активістів проросійського сепаратистського руху з лав так званого «народного сходу» оголосили про обрання так званого «народного губернатора» області. Ним став такий собі Валерій Болотов, який називає себе «командиром армії Південного Сходу», повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Сам Болотов після обрання виступив у захопленому приміщенні СБУ й пообіцяв «перепідпорядкувати народові області» всі силові структури і створити «народну армію», а також зробити все для проведення в області референдуму про федералізацію і самовизначення Луганщини.

При цьому, за повідомленням агентства «Укрінформ», обрання Болотова супроводжувалося бійкою і сварками між двома угрупованнями-суперниками, так званими «армією Південного Сходу» і «народним ополченням Луганська». «Армія», озброєна автоматами, відбила спробу нападу «ополчення», яке хотіло просунути на «народного губернатора» свого провідника, повідомило агентство.

Раніше в понеділок Генеральна прокуратура повідомляла, що прокуратура Луганської області розцінила як протиправні сепаратистські підбурювання на несанкціонованих мітингах, що відбулися в області, і внесла відомості про них до реєстру досудових розслідувань.

За повідомленням, цього дня правоохоронні органи Луганщини зафіксували активність малочисельних груп невідомих громадян, що в окремих районах області без попередження та узгодження з місцевою владою та широкою громадськістю організовували і проводили несанкціоновані мітинги. Порядок денний цих зборів мав незаконний характер, заклики під час них вирізнялися антиконституційними вимогами до порушення територіальної цілісності України, в тому числі з використанням федералістських настроїв. Таким чином, самі мітинги можна було охарактеризувати як однозначно нелегітимні, заявили в Генпрокуратурі, а виступи учасників на мітингах, їхня символіка та гасла федералізації, заклики провести місцевий референдум містили яскраво виражені сепаратистські ознаки.

Генеральна прокуратура України ще раз нагадала організаторам провокаційних збіговиськ про подальші суворі наслідки подібних антидержавних кроків, наголошено в повідомленні.

У разі формулювання сепаратистських вимог і винесення рішень у документальному вигляді цим неадекватним проявам буде надано сувору правову оцінку, і такі рішення будуть без зволікання оскаржені в судовому порядку з відомими наслідками, попередила Генпрокуратура.
XS
SM
MD
LG