Доступність посилання

ТОП новини

Хто годує депресивний Донбас? (Огляд преси)


Київ – Найпопулярніша теза останнього тижня – «з Донбасом треба домовлятися». Йде мова і щодо провини Києва перед Донецьком та Луганськом: мовляв, він ніяк не хотів чути голос Донбасу, не хотів звертати увагу на проблеми і потреби регіону. Однак, як зауважує дописувач газети «День», за останнє десятиліття шість років Україною керували чи то прем’єрські, чи то президентсько-прем’єрські команди, очолювані вихідцями з Донбасу. Але проти цих владних команд «народ Донбасу» не повставав, тільки глухо ремствував. А тільки-но кримінальну зграю володарів «золотих батонів» було викинуто з Києва, як раптом з’ясувалося, що «Донбас не чують», і в усьому винна нова влада... Нині ж офіційний Київ воліє на високому рівні розмовляти з лідерами «п’ятої колони» та домовлятися з ними, ігноруючи державницький потенціал краю; а що цей потенціал існує, але його ігнорують, засвідчує п’ятитисячний мітинг у Донецьку. Ситуація схожа на ту, що склалася в часи Донецько-Криворізької маріонеткової республіки й пізніше, за окупації більшовиками Донбасу 1919 року: абсолютна меншість люду, але добре озброєного і за активної зовнішньої підтримки, диктує більшості, як їй жити і в якій державі бути. Інакше кажучи, допоки ці люди «на коні», допоки не знищено проросійську інфраструктуру, допоки діють місцеві філії «донських козаків» і «вірного козацтва», допоки не приборкана московська пропаганда, доти не буде ніяких реальних домовленостей. А децентралізація влади стане засобом розвалу країни. Докладніше йдеться в статті «З ким і як можна домовлятися в Донбасі?».

Реформа з децентралізації влади, яку збирається впроваджувати влада, передбачає, що в регіонах залишатиметься більше зароблених ними грошей, якими вони зможуть розпоряджатися самостійно. Як нагадує газета «Сегодня», зараз основна частина грошей, які отримали регіони, перераховуються до Києва і вже з центру перерозподіляються. Але в Україні за минулий рік тільки 6 регіонів, зокрема, Дніпропетровська, Харківська, Полтавська, Сумська, Львівська та Черкаська області віддали до держбюджету більше коштів, ніж отримали зі столиці. А ось інші області можуть і не зрадіти самостійності, яку їм запропонує влада – адже їм тоді доведеться не чекати грошей з Києва, а активно заробляти їх самостійно, і можливо, навіть вводити місцеві податки. Заголовок публікації – «У що обійдеться незалежність».

В областях південного сходу, на так званій «путінській дузі», враз виринули ніким не обрані «народні губернатори» і оголосили «референдуми про незалежність». Схема від’єднання від України низки східних областей зрозуміла, вона груба і проста. Однак, як зауважує газета «Україна молода», як колись Сталіну, нині Путіну доводиться «працювати з тим людським матеріалом, який є». Тобто якщо досі ватажки сепаратистів були людьми не без харизми, як, наприклад, заарештований донецький «народний губернатор» Губарєв, то тепер на цю роль ретельно не підбирають – беруть тих, хто під руку трапиться, постаті не відомі, не популярні і з сумнівним минулим. Про причини йдеться в матеріалі «Вісь зла гнеться в дугу».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG