Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко може виграти вибори президента в один тур – дослідження


Петро Порошенко
Петро Порошенко
Петро Порошенко може перемогти на президентських виборах ще в першому турі. Це засвідчили результати квітневого соціологічного дослідження, оприлюдненого «Комітетом виборців України». Опитування проводили чотири соціологічні служби: Центр досліджень «СОЦИС», Київський міжнародний інститут соціології, Соціологічна група «Рейтинг» та Центр Разумкова.

Лідерами рейтингу є Петро Порошенко та Юлія Тимошенко, яка за місяць майже не завоювала новий електорат. Натомість, Петра Порошенка зараз підтримує кожен третій українець, а це на 8% більше, ніж у березні. Відсотки решти кандидатів майже не змінилися за цей час.

Якщо враховувати лише тих, хто має намір взяти участь у виборах, за Порошенка готова проголосувати майже половина виборців. Про це зазначив менеджер проектів Центру «СОЦИС» Олександр Чашковський.
На даний момент Порошенко набирає більше ніж 48%
Олександр Чашковський

«По імітації виборів на даний момент Петро Порошенко набирає більше ніж 48%. Згідно з законодавством, вибори закінчуються, якщо кандидат отримує в першому турі 50% плюс один голос», – зауважив експерт.

Враховуючи, що кожен четвертий українець ще не вирішив за кого голосувати, другого туру може не бути. Респонденти, які не визначилися, можуть або проігнорувати голосування, або ж підтримати одного із потенційних переможців. Так вважає директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко. На думку експерта, це лише закріпить позиції Петра Порошенка на президентських перегонах. Проте частина українців, які досі не визначилися, можуть в останній момент підтримати непопулярних у суспільстві кандидатів.

«Якщо є якісь соціально непопулярні в регіоні кандидати, їхні потенційні виборці можуть говорити, що не визначилися. Можливо вони дійсно ще не визначилися, тому що суспільство на них тисне. Можемо отримати ситуацію, коли серед невизначених значно більша частка, ніж в цілому по масиву, проголосує за отаких непопулярних в регіоні кандидатів», – прокоментував Андрій Биченко.

Загалом, експерти прогнозують дуже високу явку виборців по Україні. Проте найпасивнішими залишаються східні регіони, де кожен другий досі не визначився чи голосуватиме і кого підтримуватиме. Про це зазначив директор Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович. Експерт вважає, що кандидатам варто більше агітувати електорат цього регіону, адже їхні голоси можуть вплинути на результати виборів.

«Якщо Схід визначиться і прийде на вибори, то показники, щонайменше, трьох кандидатів, які борються за східноукраїнський електорат, – а це Михайло Добкін, Сергій Тігіпко, і Петро Симоненко, – виростуть. І загальний розподіл рейтингів трошки зміниться», – зауважує Олексій Антипович.

Більшість прагне економічного покращення і збереження унітарності держави – експерти

Дослідження також свідчить, що ескалація конфлікту з Росією суттєво вплинула на ставлення українців до Митного союзу, статусу російської мови та відносин із Росією. За словами генерального директора Київського міжнародного інституту соціології Володимира Паніотто, кількість прихильників Європейського союзу переважає, хоча східні регіони і досі орієнтуються на Митний союз. Окрім того, думки українців розділилися стосовно російської мови. Кожен третій підтримує надання російській мові статусу офіційної. Приблизно такий же відсоток виступає за те, щоб російська стала державною, зазначає Володимир Паніотто.
Є невелика перевага пункту, що українська мова має бути єдиною державною й офіційною мовою
Володимир Паніотто

«Є невелика перевага пункту, що українська мова має бути єдиною державною й офіційною мовою. А російська може використовуватися на побутовому рівні, як і мови інших національних меншин. Різниця не така вже й велика: приблизно третина – кожен із цих варіантів», – додав Володимир Паніотто.

За словами експертів, виборці чекають від нового президента вирішення економічних проблем та збереження унітарності держави. Статус російської мови не зазначають у переліку першочергових вимог до майбутнього президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG