Доступність посилання

ТОП новини

Чи допустять львів’яни провокації 28 квітня і 9 травня?


Львів – Як унеможливити провокації у Львові 28 квітня, у день заснування дивізії СС «Галичина», і 9 травня, у день Перемоги? Це запитання вже сьогодні хвилює львів’ян і громадських активістів міста. Адже від народних депутатів раніше лунали заяви про те, що російські спецслужби готують провокації у Західній Україні. Влада Львівщини попросила громадські і політичні організації не проводити масові заходи до річниці створення дивізії СС «Галичина».

У Львівській міській раді повідомили Радіо Свобода, що на сьогодні подано заявку на проведення параду вишиванок з нагоди річниці заснування дивізії СС «Галичина», українського національного військового формування у складі німецької армії, від організації «Рідна земля». Щодо заходів на 9 травня, то наразі ніхто з осередків заявок не подав. Водночас мерія ще не зверталась із позовом до суду щодо скасування масових заходів у місті цими вихідними.

Марш, який називатиметься парадом величі духу, відбудеться 27 квітня – напередодні річниці – незалежно від рішення міської влади чи позиції політиків, про це вже заявили активісти громадської організації «Рідна земля». Вони обіцяють, що близько півтисячі людей візьмуть участь у заході.

У минулі роки патріотично налаштована молодь вшановувала дивізійників, одягнувши вишивані сорочки, тримаючи у руках націоналістичну символіку, герб дивізії «Галичина». Торік парад вишиванок дискредитувала група людей у чорному, яка вигукувала ксенофобські гасла.

Чиновники області проти масових заходів

Львівські облдержадміністрація і рада, очолювані представниками ВО «Свобода», просять громадські і політичні осередки не проводити масових заходів з нагоди річниці заснування дивізії СС «Галичина», щоб уникнути можливих провокацій, які планують деструктивні сили. Влада закликає вшанувати загиблих молебнем і спілкуванням із дивізійниками.

За інформацією народного депутата України від «Батьківщини» Ігоря Васюника, 28 квітня і 9 травня готуються провокації у Львові, але не уточнив які саме. Парламентар вважає, що влада, правоохоронці і політики не мають допустити, щоб російський президент Путін називав Львів «центром неофашизму».

«Я вже зустрічався з прокурором області, а сьогодні ще й керівником СБУ, розмовлятиму з усіма політичними силами, в тому числі від ВО «Свобода», – каже Ігор Васюник. За його словами, МВС має якнайшвидше представити нового начальника міліції Львівщини, бо це великий ризик залишити область без очільника міліції на 28 квітня і 9 травня.

Альтернатив вшанування героїв чимало

У Львові звучать різні пропозиції, як уникнути провокацій і вшанувати дивізійників. Зокрема, можливий виїзд до меморіалу воїнам на горі Жбир, що у селі Ясенів Бродівського району і у село Червоне Золочівського району, де є військовий цвинтар вояків дивізії «Галичини», Червоної армії, інших військових формувань.

«Нам треба бути толерантними, як до однієї, так і до іншої сторони, потрібно поважати їхню думку і минуле, і не допустити зіткнення. Ветеранів Великої Вітчизняної війни потрібно організувати десь в окремому місці, щоб вони згадали минуле, поспівали, і розвезти їх додому», – говорить генерал у відставці, кандидат історичних наук Ігор Рєпін.

Львівські комуністи планують прийти із червоним прапором

Тим часом львівські комуністи і антифашистський комітет не планують 9 травня проводити парад, а візьмуть участь у заходах ветеранської організації на Пагорбі слави у Львові, де знаходиться меморіал радянським воїнам. Вони прийдуть з червоними прапорами і стягами перемоги, бо це не заборонено законом.

Власне через червоні прапори у 2011 році на цьому місці трапилась бійка між комуністами і націоналістами, зокрема депутатами-свободівцями, було поранено молодого чоловіка. Тоді у Львів приїхали свободівці і з Тернопільщини.

Підполковник міліції у відставці Іван Жилюк розповів Радіо Свобода, що три роки тому провокацію у Львові організувала тодішня центральна влада.

«Правоохоронці не могли зарадити цим провокаціям, адже останні були організовані на державному рівні. У Львів привезли спеціальні організовані загони, їх прикривали на найвищому рівні для того, щоб вони організували тут необхідні провокації», – наголосив міліціонер у відставці.

Нині Львівщиною керують представники партії «Свобода», яка має більшість у Львівській міськраді. І саме від цієї політичної сили залежатиме ситуація у Львові 28 квітня і 9 травня, так вважає чимало львів’ян.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG