Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче європейської ціни на російський газ – Коболєв


Європейська ціна на російський газ для України може стати вирішенням проблеми. Про це в інтерв’ю інформаційному агентству CNN, відео якого розміщене на сайті «Нафтогазу», заявив голова правління української компанії Андрій Коболєв.

«Рішення, яке ми зараз шукаємо – це отримання, як мінімум, європейської ціни на (російський) газ. Якщо ми отримаємо таку ціну, це означатиме, що проблема вирішена. Допоки цього не буде, проблема існуватиме для українських і європейських споживачів», – говорить Коболєв.

При цьому Юрій Коболєв не відкидає можливості заміщення російського палива реверсним газом з Європи, але висловлює сподівання, що позиція Росії зміниться.

24 квітня у Братиславі має відбутися зустріч комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Оттінгера з українським і словацьким міністрами енергетики. Мета переговорів – перспектива постачання реверсного газу в Україну через Словаччину. Словацький коридор, який може пропускати в Україну понад 10 мільярдів кубів газу щорічно, наразі блокує «Газпромом». Хоча словацький уряд обіцяє відкрити цей коридор, поставки газу можуть початися вже у листопаді.

На сьогодні Україні доступні два реверсні напрямки постачання газу – через Польщу та Угорщину. Але обсяги прокачування палива цими коридорами незначні.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG