Доступність посилання

ТОП новини

У Братиславі обговорять перспективи реверсних поставок газу в Україну


Перспективи реверсних поставок газу в Україну через Словаччину обговорюватимуть сьогодні, 24 квітня, у Братиславі. У зустрічі братимуть участь комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан та міністр економіки Словаччини Томаш Малатинський.

У середу російський міністр енергетики повідомив, що Москва пропонує провести тристоронню зустріч за участі представників України і ЄС щодо питань постачання газу з Росії і це обговорення планується на 28 квітня. Але час проведення цієї зустрічі у Єврокомісії наразі не підтвердили.

Словацький коридор, який може пропускати в Україну понад 10 мільярдів кубів газу щорічно, наразі блокує «Газпромом». Хоча словацький уряд обіцяє відкрити цей коридор, поставки газу можуть початися вже у листопаді.

На сьогодні Україні доступні два реверсні напрямки постачання газу – через Польщу та Угорщину. Але обсяги прокачування палива цими коридорами незначні.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG