Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині проросійські активісти готують референдум


Мітинг проросійських активістів у Донецьку
Мітинг проросійських активістів у Донецьку
Донецьк – Проросійські активісти на Донеччині не відмовились від ідеї проведення референдуму. При самопроголошеній республіці вже створили власну «Центральну виборчу комісію» і планують провести регіональний референдум 11 травня нинішнього року. При цьому в кількох містах області вимкнули державні реєстри виборців, щоб ними не заволоділи проросійські активісти.

Натхненники Донецької самопроголошеної республіки запевняють, що вони
активно готуються до «регіонального референдуму», призначеного на 11 травня нинішнього року. Активісти республіки вже створили власну «Центральну виборчу комісію», щоправда, з формулюванням питань на «референдум» ще не визначились. При цьому, антитерористичний центр при СБУ відімкнув від державного реєстру виборців України кілька районних рад.

Зокрема, йдеться про відділи ведення держреєстру Слов'янської, Єнакіївської, Сніжнянської, Амвросіївської та Краматорської районних рад Донецької області, до яких намагалися отримати доступ озброєні особи.

Проросійським активістам бракує грошей на «референдум»

Проросійські активісти у Донецьку наполягають, що для проведення референдуму їм треба 85 мільйонів гривень, але таких грошей, за їх же словами, вони не мають.

Місцева влада говорить, що референдум проводити справді варто, але законно це можна зробити лише на всеукраїнському рівні – в день президентських виборів 25 травня. Втім, конкретні питання і для цього референдуму на Донеччині теж ще не погоджені. Зокрема, про це заявив напередодні глава облдержадміністрації Сергій Тарута. Він зауважив, що референдум має стосуватися статусу російської мови та розширення повноважень регіонів. З його позицією погоджується міський голова Донецька Олександр Лук'янченко, який говорить, що в самому Донецьку проведення «референдуму» 11 травня може обійтись у 8 мільйонів гривень.

Тим часом у Києві заявляють про продовження антитерористичної операції на Сході України. МВС офіційно повідомило, що вчора від нападників очистили місто Святогірськ, досі невідоме як активний осередок сепаратизму. Натомість у Слов'янську та Краматорську досі не звільнено від бойовиків жодної адмінбудівлі.

У цих містах, за словами жителів, значно погіршилася криміногенна ситуація – грабують місцеві магазини, є факти мародерства. Однак, МВС вдалось повернути певну кількість викраденої зброї, проте у нападників досі залишається зброя, вкрадена з будівель СБУ, а також 4 бойові машини десанту.

Крім спільного плану проведення «референдуму» 11 травня, проросійські активісти на Донеччині готують напади на кабельних операторів, про це повідомляють представники обласного оперативного координаційного штабу.

Метою цього буде відімкнення українських телеканалів і повернення трансляції російського ТБ на контрольованих бойовиками територіях на Донеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG