Доступність посилання

ТОП новини

Втікачі з Криму знаходять притулок і у Латвії


Рига – Важко залишати свою домівку, звичний спосіб життя, особливо коли людина має солідний вік. Але останні події у Криму примусили 62-річного Зігізмунда Ворслава та його дружину Олександру залишити все, до чого вони звикли за останні роки, й приїхати до Латвії, щоб шукати тут притулку.

На початку Зігізмунд й Олександра отримали притулок у церкві, зараз вони проживають у двокімнатній квартирі в соціальному будинку в Єлгаві, яку їм виділило місцеве самоврядування.

Зігізмунд – уродженець Латвії, одружився з українкою. Проживали вони у кримському селі, за тридцять кілометрів до моря, мали будинок і сад. У минулому році вперше зібрали гарний врожай абрикос, слив та персиків.

«.. аби лише не було війни»

Коли російські війська увійшли до Криму, у родини виникло побоювання, що відбудуться сутички між кримськими тарами і росіянами. Зігізмунд із дружиною злякалися за свою безпеку й залишили звичне місце проживання.

«Народився У Латвії, тут прожив багато років. У Криму прожив 10 років. Жили ми добре, але останні події змусили нас приїхати до Латвії. Продали корову, будинок й приїхали сюди. Добре, що мені є куди їхати – до Латвії», – каже Зігізмунд.

Олександра розповідає, що жили вони неподалік від військової частини, було дуже страшно, коли над будинком літали гелікоптери, а по дорогам ходили військові. Олександра каже, що головне її бажання, щоб був мир:

«Нічого не хочу, аби лише не було війни», – каже жінка.

Про події в Україні Зігізмунд добре обізнаний, був на Майдані в Києві. Каже, що у людей увірвався терпець, тому й виступили проти тодішньої влади. Наразі Зігізмунд не стояв ні на боці майданівців, ані проти них. На Майдані він молився за мир й порозуміння між людьми.

Громадян Латвії поки що до Криму не пускають?

Зігізмунд є громадянином Латвії, отримує латвійську пенсію. Наразі пенсія досить незначна, тому він шукає роботу. Також Зігізмунд турбується за статус у Латвії дружини, яка є громадянкою України.

«Я був тут в російському посольстві. Вони сказали, що я поки що не можу поїхати у Крим, Дружина може, громадян України вони поки що пускають. А мене, як громадянина Латвії – ні», – розповідає Зігізмунд.

Як дружина громадянина Латвії, Олександра може отримати вид на проживання у Латвії. Наразі, щоб оформити відповідні документи їй потрібна довідка з місця проживання у Криму, де фактично вона вже не проживає. Є також альтернатива – оформити статус біженця.

Статус біженця іноземні громади в Латвії отримують у тому випадку, якщо є обґрунтована підстава для надання притулку, зокрема це – переслідування громадянина, який є претендентом на статус біженця, або якщо людина потребує захисту під час внутрішнього чи зовнішнього військового конфлікту в країні, де він має громадянство.

Торік у Латвії статус біженця отримали 14 іноземних громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG