Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична операція «буксує» через «руку Москви»?


МВС рапортує про 5 вбитих бойовиків у Словʼянську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

МВС рапортує про 5 вбитих бойовиків у Словʼянську

Київ – Антитерористична операція проти озброєних сепаратистів на Донбасі недостатньо ефективна. Це визнають і представники влади, й експерти. Серед причин цього називають і тиск Росії, і брак професіоналізму, і недостатню роз’яснювальну роботу з місцевими мешканцями. Частина фахівців стверджує, що активне звільнення міст, будівель і шляхів від озброєних радикалів зупинять через концентрацію російських військ на кордонах, але це не завадить малим групам спецназу переловити лідерів та учасників збройного протистояння на Донбасі поступово.

Хоча українські силовики та військові в ці дні звільнили адмінбудівлі Маріуполя та місто Святогірськ від сепаратистів і зайняли у четвер передмістя Слов’янська, антитерористична операція на Сході України є недостатньо ефективною. Таку думку висловив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, депутат від «Батьківщини» Андрій Павловський.

«Антитерористична операція є недостатньо ефективною. Із озброєними сепаратистами не потрібно панькатися. Не треба вмовляти людей зі зброєю, які за всіма міжнародними визначеннями є терористами. З ними не домовляються, перемови можуть бути лише про умови їхньої капітуляції. Якщо вони не здаються, то їх знищують, якщо влада себе поважає», – підсумовує Андрій Павловський.

Він схвально висловився про створення спільної польсько-литовсько-української військової бригади для протидії тероризму, яке наразі обговорюють у цих країнах. За словами Павловського, саме передовий світовий досвід – це те, чого найбільше бракує нині українським військовим та силовикам.


Владі треба і зупиняти радикалів, і говорити з рештою – експерт

Успішно провести антитерористичну операцію на Донбасі українській владі заважає внутрішня неузгодженість і те, що деяким крокам, необхідним для подолання напруги, не надають належної уваги. Про це заявив у коментарі Радіо Свобода експерт військових програм центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Операція є недостатньо ефективною, я сподівався б на інші результати. Одна з причин – низька ефективність силовиків, задіяних у ній, а крім того – внутрішні суперечності у самій владі щодо того, як треба діяти на сході. Головна мета АТО – стабілізація ситуації в регіоні, – наголошує Сунгуровський. – Для цього треба не тільки протидіяти радикалам, а й працювати з населенням, частина якого їх підтримала. Спецслужби мають відділити радикалів від решти мешканців, щоб з останніми можна було почати діалог. Цього нині немає, хоча ми бачимо окремі спроби».

За останні дні у проблемних районах Донбасу побувала низка українських політиків, серед них і лідер «Третьої української республіки» Юрій Луценко та очільник партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Вони спілкувалися з місцевими мешканцями і навіть намагалися домовитися про припинення протистояння з сепаратистами, які утримують частину адмінбудівель.

Зі свого боку, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає дії українських військ та силовиків у цілому правильними, а заважає їм лише тиск Росії.

«Єдине, що я змінив би,– це прибрав би російські війська з наших кордонів. Все інше відбувається згідно з правилами проведення такого типу операцій. Зараз ми бачимо, що чинник російського тиску є ключовим у перебігу АТО. У цій ситуації можна продовжувати блокування захоплених екстремістами міст, а всередині вже діяти невеликими групами, без демонстративних військових маневрів», – прогнозує Семиволос.

Окремі українські медіа повідомили, що активна фаза антитерористичної операції у четвер по обіді нібито зупинилася через велике скупчення російських військ на українських кордонах. Цього ж дня російські дипломати прямо заявили, що російські військові навчання на кордонах поновилися через те, що «співвідношення сил між українськими військовими та повстанцями є нерівним». Офіційних підтверджень того, що АТО зупинена, наразі немає.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG