Доступність посилання

ТОП новини

Агресію Путіна в Україні зупинить повстання в Росії (огляд преси)


Київ – Теперішня позиція для Путіна уразлива, бо ажіотаж та ейфорія в росіян
незабаром ущухнуть. До того ж, як зауважує експерт тижневика «Країна», не можна довго конфліктувати з усім світом, бо він почне жорстко реагувати. Така політика російського президента добра лише для внутрішнього споживача. А тим часом російська економіка досі слабка, позаяк базується майже винятково на сировині. Це означає, що колапс можливий після найменшої зміни світових цін на газ та нафту. Та й інтервенція в Україну коштувала Москві понад 100 мільярдів доларів. Іще дорожче обійдуться санкції Заходу. Однак, як прогнозує експерт тижневика, Путін не зупиниться. Він продовжуватиме принижувати і розділяти Захід. Намагатиметься поновити контроль над усіма країнами колишнього Радянського Союзу. Його можна зупинити або шляхом повстання в Росії – тоді його скинуть, або зовнішньою військовою силою.

Однією з поточних цілей Кремля в Україні є зрив президентських виборів, і давати йому на це сподівання було б нелогічно, зауважує газета «Україна молода». Адже українська скарбниця майже порожня, отож витрачати гроші на другий тур виборів із цілком прогнозованим їх результатом також досить безглуздо. Порошенко на сьогодні впевнено лідирує в усіх регіонах України. Явище абсолютно нове для українського суспільства. Зазвичай основні кандидати на вищу державну посаду черпали свою електоральну підтримку головним чином з одного чи двох регіонів. Натомість Юлія Тимошенко перебуває в дуже скрутному становищі з можливими катастрофічними наслідками нищівної поразки на майбутніх виборах. Відтак, на думку експерта видання, їй треба змінити підхід до політики. Бо вона намагається діяти за старою своєю традицією, кавалерійськими наскоками, робити якісь ефектні в її розумінні кроки, прагне посідати крайню жорстку позицію. Але всім очевидно, що сьогодні є запит на більш послідовного і системного політика. Тому їй варто зараз більше опікуватися своєю партією, зайнятися кадровими, програмними та ідеологічними питаннями «Батьківщини». Це могло б стабілізувати для неї ситуацію, переконаний експерт.

Новообраний президент має засвідчити легітимність української влади. Це виб’є козир із рук Росії, що грається Януковичем як законним главою держави, констатує «Газета по-українськи». Вибори ще можуть зірвати, якщо в східних областях почнуться повномасштабні бойові дії й Путін введе туди війська. Однак зараз таке малоймовірне. Для цього, на думку видання, немає ні внутрішнього, ні зовнішнього ресурсу. Кремль може лише розхитувати ситуацію в Україні. Про це йдеться в статті «Путіну не вдасться зірвати вибори».

Україна знову опинилася на порозі газової війни з Росією, констатує тижневик «Коментарі». Суперечка, як і раніше, стосується ціни природного газу для країни, яка і так сьогодні є надвисокою. Вирішити цю проблему можна, поступово замінюючи газ вугіллям, але й у цього процесу несподівано знайшлися противники в особі нинішнього керівництва Міненерго та депутатів Верховної ради. Тільки подолавши опір лобістів зі влади, металургійна та цементна галузі країни можуть позбутися російського газу, стверджує тижневик у матеріалі «Квота на незалежність».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG