Доступність посилання

ТОП новини

Федералісти на Донеччині не йдуть на поступки


Донецьк – Антитерористична операція триває на Донеччині на тлі збільшення активності російських військ на кордоні з Україною, представники самопроголошеної «Донецької республіки» оголосили про мобілізацію. А Донецька обласна рада, фактично, стала на бік федералістів, закликавши центральну владу згорнути антитерористичні дії.

В Артемівську готуються до можливого штурму проросійськими заколотниками
військових складів Збройних сил України, для охорони і продовження антитерористичної операції до цього міста прибули додаткові сили спецпризначенців. Наразі в Артемівську тимчасово закрили школи й дитсадки.

Місцеві мешканці кажуть, що вчора весь день боялись виходити на вулицю, багато хто полишив робочі місця.

У Слов’янську сепаратисти звільнили американського кореспондента Саймона Островського, якого раніше хотіли обміняти на самопроголошеного «губернатора» Павла Губарєва, що перебуває у слідчому ізоляторі за звинуваченням у сепаратистських діях. Тим часом «народний мер» В’ячеслав Пономарьов закликав жителів стати живим щитом, обіцяє воювати з українськими силовиками, і йти до кінця. Як повідомляв військовий експерт Дмитро Тимчук, місто активно покидають російські диверсанти, але офіційного підтвердження цих даних немає.

Антитерористична операція триває

Українське МВС з гелікоптера розповсюджує листівки для місцевого населення з правилами безпечної поведінки, де закликає не брати участь у жодних діях сепаратистів і пояснює, що у місті працюють російські спецпризначенці.

В’ячеслав Пономарьов погрожує, що жителі, у яких побачать антитерористичну листівку, будуть розстріляні на місці – повідомляє МВС України.

За останню добу в місті силовики відбили кілька блок-постів. Судячи з переговорів самих сепаратистів та ситуації під час вчорашньої АТО, конкретного плану у них немає, вони діють ситуативно, здебільшого, не можуть нічого протиставити українським силовикам.

А серед самих протестувальників, які зайняли будівлю Донецької облдержадміністрації, назрів розкол. Хоча Денис Пушилін називає себе їхнім лідером, триває переділ влади, на переговори з обласною владою постійно приходять нові люди, які своїх остаточних вимог так і не висловили – констатують у мерії Донецька. Приєднуватись до Росії вже не хочуть, йдеться тепер про федералізацію, говорять про підготовку до «референдуму», при цьому списків виборців у самопроголошеної республіки досі немає.

У Донецьку ситуація спокійніша, від учора на блок-постах на автошляхах, що ведуть у місто, які встановила ДАІ, з’явилися постійні вартові з автоматами, блок-пости укріплені.

Хоча за даними опитування Інституту соціальних досліджень та політичного аналізу, проти будь-яких насильницьких дій з боку протестувальників виступає 87% населення Обласна рада ухвалила звернення до центральної влади із проханням не застосовувати силу.

«Депутати Донецької обласної ради висловлюють своє крайнє обурення небажанням центральної влади в Києві погодитися із законними вимогами жителів Донбасу», – йдеться у зверненні. Там наголошується, що центральна влада має виконати умови щодо децентралізації влади, надання російській мові статусу другої державної і проведення референдуму.

Тим часом громада Краматорська, натомість, уже зверталась до київської влади із проханням захистити її від сепаратистів та насилля, яке охопило місто.

На ділянці кордону з Російською Федерацією українські прикордонні служби працюють у посиленому режимі, ділянка укріплена не тільки місцевими прикордонниками, а й військовими з інших регіонів, поки що про факти незаконного перетину кордону не повідомляли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG